15 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorska nesreća u Budvi: Tužilac traži maloljetnički zatvor, odbrana vaspitnu mjeru

On je precizirao da je do kontakta između glisera kojim je upravljao maloljetnik i barke koju je vozio Stanišić došlo po sredini barke.

On je ostao pri ostalim navodima optužnice i zatražio od suda da se optuženi M.S. kazni maloljetničkim zatvorom.

Sa druge strane, odbrana je istakla da odgovornost za izazivanje pomorske nesreće pored maloljetnog M.S. leži i u ponašanju Vladimira Stanišića koji je upravljao barkom na kojoj se nalazila sada pokojna Šljivančanin.

Advokati su se pozvali na nalaz vještaka pomorsko saobraćajne struke Aleksandra Božovića a u kome se navodi da je pored skipera jahte ,,Sea Ray Sundancer 395“ sedamnaestogodišnjeg M.S. iz Beograda, pomorskoj nesreći doprinio je i Vladimir Stanišić, koji je upravljao barkom i nije se pridržavao međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru.

Stanišić se nije pridržavao ni pravila 15 koje nalaže da kada se kursevi dvaju brodova na mehanički pogon križaju tako da prijeti opasnost od sudara, ukloniće se sa puta onaj brod koji vidi drugi na svojoj desnoj strani a pri tom ne smije presijecati kurs ispred pramca tog broda.

Takođe, analiza oštećenja na barci BD-213 u koju je udarila jahta kao i snimci VTMIS pokazali su da Vladimir Stanišić nije osmatrao područje plovidbe i nije preduzeo radnju zaustavljanja ili skretanja u desno kada mu nailazi objekat sa njegove desne strane.

Advokati Vuleković i Begović predložili su sudu da se optuženom sedamnaestogodišnjaku izrekne vaspitna mjera strogog nadzora kojom bi se ostvarila svrha sankcije.

Ovaj predlog, odbrana je pojasnila činjenicom da je M.S. nakon nesreće posjećivao psihologa koji je naveo da nije korisno da se ovaj maloljetnik izdvoji iz sredine u kojoj boravi jer bi to pogubno uticalo na njegov dalji razvoj I ličnost.

Psiholog je istakao I da bi se vaspitnom mjerom ostvarila svrha kažnjavanja ovog maloljetnika.

Odbrana je podsjetila da je psiholog konstatovao da M.S. potiče iz funkcionalne i kompletne porodice, sve do ovog događaja uzorno se ponašao i pokazao je kajanje zbog incidenta kojim je stradala Šljivančanin.

Brat i vjerenik pokojne Maje Šljivančanin pridružili su se krivičnom gonjenju maloljetnog M.S. I postavili su oštetni zahtjev ali nisu precizirali u kojem iznosu.

Podsjećamo, M.S. se tereti da je iz nehata izazvao pomorsku nesreću koja se dogodila 11. jula na otvorenom moru kod Budve.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije