18 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski fakultet Kotor na usluzi maturantima i budućim studentima i putem online promocija

Pomorski fakultet Kotor

U susret upisima u akademsku 2020/21. godinu, Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore potrudio se da i u ovim vanrednim okolnostima omogući maturantima – budućim studentima, pravovremene i pouzdane informacije u vezi sa Fakultetom, studijskim programima koje nudi, kao i pravilima i detaljima samih upisnih procedura.

Naime, shodno aktuelnoj situaciji u vezi sa pandemijom virusa poznatog kao COVID-19, onemogućene su promocije fakulteta koje su se u ovom periodu godine održavale u okviru srednjih škola širom Crne Gore, a u slučaju Pomorskog fakulteta Kotor, i u nekim školama u okruženju. Da maturanti ne bi ostali uskraćeni za informacije koje su im u ovom periodu od najvećeg značaja, tim Pomorskog fakulteta Kotor, na čelu sa dekanom Ivoševićem, priredio je posebnu internet stranicu https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1271/objava/74277-upis-2020-21-onlajn-promocija , na kojoj se mogu naći korisna informativna dokumenta poput Power Point Prezentacije Fakulteta, Monografije priređene povodom proslave 60 godina postojanja i rada Pomorskog fakulteta Kotor, Najčešće postavljana pitanja u vezi sa upisom u prvu godinu studija, kao i linkovi za dokumentarni film o Fakultetu autora Zorana Radonjića i dr Stevana Kordića, i za aktuelni Informator Univerziteta Crne Gore.

Ono što posebno treba istaći je da predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor svake srijede s početkom u 12 sati, a po potrebi i drugim danima i u drugim terminima, održavaju i onlajn prezentacije kojima mogu pristupiti svi maturanti i drugi zainteresovani i direktno postavljati pitanja u vezi sa Fakultetom, studijskim programima, organizacijom nastave, upisnim procedurama i sl.  Onlajn promocije moguće je pratiti putem sljedećeg linka: https://us04web.zoom.us/j/9160380364?pwd=ZlJZZWVvUFVoSEJQZkltSTdqRTRHdz09 , Meeting ID: 916 038 0364, Password: 85330.

Uputstva za pristup ovim promocijama putem aplikacije Zoom nalaze se i na gore pomenutoj internet stranici, a zainteresovani maturanti mogu dobiti odgovore na eventualna pitanja i putem mejl adresa:  pfk.upis@ucg.ac.me i pfkprodekan@ucg.ac.me.

Onlajn prezentacije Fakulteta održavaju se u pomenutom terminu još od 22. aprila, a maturanti su o njima informisani putem onlajn platformi i vajber grupa koje koriste u okviru nastave, zahvaljujući saradnji sa direktorima i profesorima srednjih škola, kao i putem društvenih mreža.

Cilj ovoga vida informisanja maturanata i direktnog kontakta sa njima je da se pravovremeno i realno informišu u vezi sa bogatim mogućnostima i prednostima koje Pomorski fakultet nudi svojim studentima u okviru studijskih programa Nautika i pomorski saobraćaj, Brodomašinstvo, Pomorska elektrotehnika i Menadžment u pomorstvu i logistika, kao i u okviru bogate saradnje sa pomorskom privredom i u okviru Crne Gore i sa stranim kompanijama. Takođe, česta tema ovih onlajn promocija/sastanaka je i aktuelni program Erasmus + u okviru kojega studenti ovoga Fakulteta mogu da borave jedan ili više semestara na srodnim institucijama širom Evrope sa kojima Pomorski fakultet Kotor ima potpisane sporazume o saradnji.

Pitanja maturanata često su vezana i za mogućnosti budućeg zaposlenja, koja su, u slučaju diplomiranih studenata Pomorskog fakulteta Kotor, zaista bogate i raznovrsne, bilo da su u pitanju domaće i međunarodne brodarske kompanije sa kojima Fakultet već ima razvijenu saradnju, ili sve brojnije marine, agencije, luke i kompanije u Crnoj Gori, od kojih već veliki broj takođe ima razvijenu saradnju sa ovom visokoškolskom ustanovom za obrazovanje pomoraca i drugog kadra za pomorsku industriju.

Predstavnici menadžmenta Fakulteta, profesori i saradnici, odgovaraju  i na brojna pitanja u vezi sa upisnim procedurama za koje se očekuje da će, uprkos aktuelnoj situaciji i zahvaljujući njenoj normalizaciji, otpočeti u predviđeno vrijeme, tj. nakon održanih maturskih ispita, a na osnovu konkursa koji raspisuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore. Uz konkretne datume, očekuju se i preporuke u vezi sa konkretnim zaštitnim mjerama koje će se primjenjivati tokom prijema dokumenata za upis, o čemu će se, kao i o ostalim aktuelnostima, ažurirane informacije objavljivati na gore navedenoj internet stranici.

Interesantno je i to što, osim zaposlenih na Pomorskom fakultetu, u pomenutim onlajn promocijama učestvuju i aktuelni studenti i predstavnici Studentske organizacije Fakulteta, koji sa budućim studentima dijele svoja konkretna iskustva, obezbjeđujući im na ovaj način i konkretne odgovore i savjete “iz prve ruke”.

Predstavnici Fakulteta žele svim maturantima dobar uspjeh na predstojećim maturskim ispitima, a svim zainteresovanim dobrodošlicu na Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore.

/mr Zorica Đurović/

Pomorski fakultet Kotor

Univerzitet Crne Gore

Najčitanije