16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski fakultet – “Razvoj pametnih i zelenih luka”

Luka Kotor – foto Boka News

Cilj EU je da do 2050. godine sve evropske luke ne emituju ugljendioksid u atmosferu. I Crna Gora, kao buduća članica Unije, moraće da svoje luke učini ekološki održivim. Na tom fonu je i regionalni projekat Ports plus, finansiran iz evropskih fondova, koji sa partnerima iz Albanije i Italije realizuje Pomorski fakultet Kotor, Univerziteta Crne Gore.

U okviru tog projekta Pomorski fakultet će 27. aprila u Kotoru organizovati radionicu nazvanu “Razvoj pametnih i zelenih luka”.

Razmjena iskustava i primjena dobrih praksi evropskih pomorskih zemalja, pravi je način da Crna Gora dostigne zacrtani cilj EU, odnosno da naše luke od 2050. godine ne emituju CO2 u atmosferu. Tehnička saradnica Pomorskog fakulteta, Maja Škurić, kaže za “Emisiju za pomorce”, na Radiju Crne Gore, da u okviru projekta pod skraćenim nazivom Ports plus ta visokoobrazovna ustanova organizuje 27. aprila u Kotoru radionicu “Razvoj, pametnih i zelenih luka”.

Na pitanje koliko su naše dvije luke od nacionalnog značaja u Baru i Kotoru suštinski napredovale kada je riječ o održivom transportu, Škurić odgovara:

– Zaista se zakonski prate odredbe, ali ono što definitivno nedostaje našim lukama i kompletnom sistemu jeste pravovremeni monitoring. Te aktivnosti moraju biti propraćene na godišnjem nivou, kako bismo lukama u narednom periodu mogli da obezbijedimo dopunu strategije i ekološki održiv transport.

Projekat promocije fleksibilnog održivog i pametnog transporta i logističkih aktivnosti na području južnog Jadrana skraćeno Ports plus, sa 91 hiljadu eura, finansira EU.

Najčitanije