24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Skalinada ka Bogorodičinom hramu na Prčanju oštećena tokom noći – vandalima ništa nije sveto

 

Dva noseća kapitela koja drže konzolne grede na platou ispred Hristovog kipa, sa lijeve i desne strane stepeništa, u sklopu zaštićenoga kompleksa Bogorodičinoga hrama na Prčanju, izvaljeni su iz svojih ležišta u noći nedjelje na ponedjeljak (16 -17.aprila). O ovom vandalizmu koji se desio u vrijeme slavljenja prvoslavnoga Uskrsa, mještani su u ranim jutarnjim satima obavijestili prčanjskog župnika, a on je potom izvijestio organe bezbjednosti, koji su izvršili uviđaj.

Mještani Prčanja su osudili ovaj čin vandalizma i primjećuju da je Hram odavno „zrio“ za sanaciju, jer stubište već godinama polako „tone“, naročito nakon obilnih kiša. Oni su se samoinicijativno organizovali i preduzeli prve korake kako bi privremeno stabilizovali stepenište da ne dođe do njegovog daljeg obrušavanja. Na platou Hrama često se okupljaju i igraju djeca, a takođe ga rado posjećuju i turisti. Kompletno stepenište postavljeno je na nizu stilizovanih stubića, koji su uglavljeni u žlijebove i povezani konzolnom gredom- rukohvatom i malo naslanjanje na njih moglo bi izazvati obrušavanje cijeloga niza stubova.

Prčanj – foto M.D.P. Boka News

-U ranim jutarnjim časovima dobio sam obavijest da je neko oštetio stepenište kod kipa Isusovoga, a na putu za Crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije na Prčanj. Došao sam na lice mjesta i vidio da je neko namjerno, s pajserom skinuo dva noseća kapitela, koja drže konzolne grede, vjerovatno s namjerom da oburda i ostatak stubića koji tu stoje. Prijavili smo MUP-u, Komunalnoj inspekciji, biće prijavljeno i Upravi za zaštitu spomenika kulture, jer to stepenište je spomenik kulture prve kategorije Crne Gore, kaže svećenik don Željko Pasković za Boka News i podsjeća da su prije tri godine uništene i balustrade u donjem dijelu stepeništa. Prilikom uklanjanja ukrasnih palmi oboljelih od crvenog surlaša, koje je obavljala ekipa firme „Eko-plant“ vlasnika Željka Vidakovića, palme su se obrušila na stepenište i oštetila ga. Sudski proces je u toku. Za sanaciju novac (12 hiljada eura) donatnirala je obitelj koja je željela ostati anonimna. Čeka izvođač radova da se to popravi.

Prčanj – foto M.D.P. Boka News

-Što je još žalosnije, iz jednoga oštećenja idemo u drugo oštećenje i pitanje je gdje je tome kraj, u kakvom to društvu živimo. Posebno je upitno to što se ovaj vandalizam desio sinoć, kada naša pravoslavna braća slave Vaskrs- iz dubine duše se nadam da te dvije činjenice nisu povezane. Pozivam krivca da se prijavi policiji, a ako ne želi da to učini, neka se pokaje, jer je ovo crkveno stepenište jednog od najvećih svetišta na ovom dijelu Jadrana, kaže don Pasković.

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije – zaštićeni spomenik kulture, čija je gradnja počela 1789. i završena 1913. vapi za sanacijom i zaštitom, stepenište je podložno klizištu, što se na prvi pogled vidi po ulegnućima na gazištima i po razdvojenim spojevima na konzolama.

/M.D.Popović/

Najčitanije