9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski muzej Crne Gore na međunarodnoj izložbi u Pesaru

plakat izlozba Pesaro

„Jadransko i jonsko brodovlje u novom vijeku (1650-1850.)“



U Pesaru (Italija) 27. aprila 2024. u 16  sati otvara se u Pomorskom muzeju međunarodna izložba Jadransko i jonsko brodovlje u novom vijeku (1650.-1850.).

U pripremi ove izložbe jedini predstavnik Crne Gore bio je Pomorski muzej Crne Gore- Kotor tj. kustos Pomorsko-tehničke zbirke Ilija Mlinarević.

Izložba je nastala analizom oko 20.000 dokumenata iz osamnaestog vijeka, zapisa o ulascima i izlascima iz luka, spise u mornarskim školama ili bratovštinama, registracija mornara, vlasnika i kapetana, pisma konzula, zapisa o brodolomima, koje je prikupio hrvatski naučnik Nikola Čolak (1914 –1996.) u nizu izdanja Hrvatskih pomorskih regesta 18. stoljeća, sv. I–IV. Autorica, Zrinka Podhraški Čizmek, analizirala je preko 25.000 spomena brodova iz dokumenata, podijelila ih i razvrstala po različitim nazivima, dodatno obogativši istraživanja konsultacijskom platformom sa italijanskim, hrvatskim, crnogorskim i grčkim pomorskim naučnicima i stručnjacima.

Ovaj zahtjevan poduhvat, uz temeljno istraživanje ikonografije, omogućio je slikovito rekonstruisanje 62 plovila zahvaljujući umjetničkom talentu Luigija Divarija, stručnjaka za istoriju pomorstva.

Plan je da izložba putuje tokom 2025–2026. godine počevši od Zagreba, gdje će Hrvatski povijesni muzej izvesti izložbu u četvorojezičnom formatu, na razne dogovorene lokacije: Krk, Cupra Marittima, Trst, Pula, Rijeka, Bakar, Lošinj, Split, Korčula, Dubrovnik, Kotor, Atina i Zadar.

Gostovanje ove izložbe u Kotoru dogovoreno je da se realizuje tokom 2025. godine, saopšteno je iz JU Pomorski muzej Crne Gore

Najčitanije