30 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaronili u “Budućnost jadranske prošlosti” – Konferencija WRECKS4ALL 2.0

WRECKS4ALL 2.0 Konferencija photo LabMA

Lideri podvodne arheologije svih jadranskih država okupili su se u Kotoru kako bi predstavili projekte sa temom podvodne kulturne baštine i razvoja održivog turizma.

Brojna zainteresovana internacionalna publika i predstavnici institucija zaronili su u budućnost jadranske prošlosti. Konferenciju je organizovala Laboratorija za arheologiju pomorstva, Univerziteta Crne Gore u okviru WRECKS4ALL 2.0 projekta koji se kofinansira na programu IPA South Adriatic.

Događaj je otvorila prorektorka za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore prof. dr Sanja Peković. Ispred Ministarstva za evropske proslove se obratila Slađana Pešić, dok je Milena Ražnatović, savjetnica za međunarodnu saradnju Ministarstva kulture i medija, istakla važnost WRECKS4ALL 2.0 projekta za dalji razvoj mehanizama zaštite i valorizacije jadranske podvodne kulturne baštine.

Darko Kovacevic UCG photo LabMA

Šef UNESCO odela za podvodnu kulturnu baštinu, Eduard Planche, istakao je podršku Laboratoriji za arheologiju pomorstva i projektu WRECKS4ALL 2.0, upoznao prisutne sa radom UNESCO-a i statusu implementacije UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine u jadranskoj regiji. Kalliopi Baika, predsednica UNESCO-ove UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju, predstavila je rad mreže u kontekstu zaštite i očuvanja bogate podvodne kulturne baštine Jadrana naglasivši značaj članstva Univerziteta Crne Gore.

Transformacioni uticaj IPA projekta WRECKS4ALL i važnost prekogranične saradnje za podizanje svesti o podvodnoj kulturnoj baštini i podvodnom turizmu u regionu prezentovao je Darko Kovačević. Zatim je Vedran Dorušić predstavio revolucionarni Straton projekat, koji je promenio pristup istraživanju, zaštiti i uključivanju podvodne baštine u turističku ponudu. Fokusirajući se na istraživanje i zaštitu antičkog brodoloma kod Rta Letavica na Pagu, poznata hrvatska naučnica dr Irena Radić Rossi je osvijetlila primjere dobre prakse i saradnje između podvodnih arheologa i lokalne zajednice. Profesorka Rita Auriema sa Univerziteta Salento je predstavila izazove valorizacije apulijskih morskih pejzaža i ulogu ESAC i projekta “Plovidba morem”. Andrej Gaspari sa Univerziteta Ljubljana je govorio o podvodnoj kulturnoj baštini Jadranskog mora i unutrašnjih voda Slovenije, nudeći uvid u istraživanje, upravljanje i inkluzivni javni pristup. Dr Massimo Capulli je diskutovao o mogućnostima razvoja turizma povezanog s podvodnom kulturnom baštinom u severnom Jadranu. Direktor Nacionalnog arheološkog muzeja i Arheološkog parka Egnazija dr Fabio Galeandro je predstavio novu izložbu “Egnazia e il mare”, koja stavlja fokus na morsko nasleđe i njegovu integraciju u muzejski prostor korišćenjem najmodernijih tehnologija. Barbara Davidde predstavila je “MUSAS” projekat koji se bavi proučavanjem i unapređenjem podvodnog kulturnog nasleđa. Profesor Artur Mecolarij osvetlio je fascinantne arheološke lokacije u Albaniji, prikazujući neiskorišćeni potencijal za razvoj ronilačkog turizma.

Edouard Planch UNESCO photo LabMA

Tokom panel diskusije lideri podvodne arheologije jadranskog regiona su odgovarali na pitanja publike, diskutovali o primenama modela dobre prakse u svim državama Jadrana, očuvanja baštine, angažmana zajednice i ekonomskog rasta, utirući put za održivu budućnost obalnih i pomorskih regiona.

Dan je kulminirao nezaboravnom posjetom Pomorskom muzeju Crne Gore, gdje su učesnici krenuli na putovanje WRECK4ALL virtualnom stvarnošću kroz atraktivne podvodne lokalitete, praćeno ugodnim koktelom, podstičući povezivanje i saradnju.

Neka sačuvana prošlost inspiriše budućnost!

Najčitanije