15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorskom muzej – promocija knjige “Kotorski portolan – od Elafita do Egipta”

Pomorski muzej Kotor – foto Boka News

Promocija knjige “Kotorski portolan – od Elafita do Egipta” održaće se u četvrtak 25. avgusta u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, sa početkom u 20 sati.

Promocijom ove knjige finalizuje se projekat koji je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore, a koji je za cilj imao stručnu obradu (transkripciju i prevod) i prezentaciju jedinog portolana u rukopisu iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore.

Portolani su zapravio srednjevjekovne preteče savremenih pomorskih navigacionih karata i Peljara – današnjih nautičkih publikacija koje sadrže detaljne opise obala, ostrva i luka, kao i preovlađujućih meteorološpkih prilika u nekom akvatorijumu sa savjetima pomorcima za sigurnu plovidbu tim područjem.

Portolani su karte za navigaciju zasnovane na kompasu koje su pomagale pilotima na moru. Prvi Portolan je napravljen u trinaestom vijeku u Italiji, a kasnije je napravljen i u Španiji i Portugalu. U petnaestom i šesnaestom vijeku im je značajno unapređena kartografska preciznost. Ioka, budući da njihobvi grafikoni grafikoni nisu uzimali u obzir krivinu Zemlje, portolani nisu bili od pomoći kao navigacione alatke za plovidbu po otvorenim okeanima. Portolan grafikoni su najkorisniji u identifikaciji malog prostora i upotrebkljivi su za navigaciju na manjim vodenim površinama, kao što su Mediteran, Jadransko, Crno ili Crveno more.

Na promociji “Kotorskog portolana” u četvrtak će govoriće Andro Radulović,  direktor Pomorskog muzeja Crne Gore, Ilija Mlinarević – urednik, Joško Katelan – diplomirani anglist i romanist i Ljubomir Radić, direktor Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu.

Izvor:S.L.

Najčitanije