23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Poništen tender za brzu saobraćajnicu preko Boke

Brza saobracajnica-Boka- Montepu

Tender koji je raspisao Monteput za izradu idejnih rješenja za dionicu brze saobraćajnice, koja je trebalo da prelazi Bokokotorski zaliv i povezuje Herceg Novi i Budvu, poništen je nakon što su ponuđači isključeni iz postupka zbog nepravilno sačinjenih ili nepotpunih izjava.

Odluka o tome objavljena je 2. marta na sistemu Crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN). Monteput bi sada trebao da raspiše novi tender, što će sve odložiti rokove u kojima se očekivalo idejno rješenje za ovu saobraćajnicu, a u konačnom i početak njene izgradnje.

Monteput je 7. februara raspisao tender vrijedan 181.000 EUR sa PDV-om, za saobraćajnicu koja od granice sa Hrvatskom preko zaleđa Herceg Novog i Bokokotorskog zaliva ide do Budve. Zadatak projektanta je bio da analizira sve varijante povezivanja dva primorska grada, posebno s obzirom na ograničenja u području Kotora.

Po podacima sa CeJN-a, na tender su stigle dvije ponude, jedna od kolašinske firme Viamont i podugovarača Geostandard, a druga zajednička od Građevinskog instituta Makedonije, Dio stranog društva građevinskog instituta Makedonija DID u Crnoj Gori (DID), podgoričkog Instituta za građevinarstvo, i podugovarača Geostest engineering.

U obrazloženju odluke navodi se da je ponuda kolašinskog Viamonta isključena iz tendera, jer je Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke utvrdila da izjava te firme ne sadrži podatke tražene tenderskom dokumentacijom i da nije pravilno sačinjena. Konkretno, ova kompanija je navela da će koristiti usluge beogradske firme VS infra design, ali da to preduzeće neće učestvovati u izvršenju ugovora o ovom poslu. Kako Komisija pojašnjava, Viamont ima pravo da koristi usluge druge firme da ispuni uslove ekonomsko-finansijske i stručno-tehničke sposobnosti, ali pod uslovom da ta kompanija izvodi radove ili pruža usluge za koje se ta sposobnost zahtijeva. Navodi se da Viamont korišćenjem usluga VS infra design nije dokazao da posjeduje minimum iskustva na kvalitetnom i uspješnom izvršavanju istih ili sličnih poslova, a što je bio dužan da dokaže.

I ponuda Građevinskog instituta Makedonije i firma DID po nalazu Komisije ne sadrži podatke tražene tenderskom dokumentacijom i nije pravilno sačinjena. Između ostalog, navodi se da osobe koje je DID naveo kao tehnička i stručna lica za izvršenje ovog posla Dejan Metikoš i Dragan Stamev nisu zaposleni kod te kompanije, već u Građevinskom institutu Makedonija, pa je nejasno kako su tvrdili da posjeduju kapacitete za izvršenje ugovora. Dodaje se da je Građevinski institut Makedonije u zajedničkoj ponudi naveo da ne posjeduje dozvole, licence, odobrenja za obavljanje potrebnih poslova te da ne posjeduje ni potrebne stručne ni kadrovske kapacitete. Zato je, kako piše u obrazloženju, nejasno kojim kapacitetima raspolaže prilikom obavljanja posla.

Ovaj tender, odnosno dokumentacija je osnov za opredjeljenje položaja ovog koridora u predlogu Prostornog plana Crne Gore (PPCG), a služiće i kao plan za buduća ulaganja Vlade u saobraćajnu infrastrukturu. Nacrt PPCG nije ponudio konačno rješenje kako da ova brza cesta obiđe centre primorskih gradova, skrati rastojanje između njih, pređe Bokokotorski zaliv i smanji gužve. Most kod Veriga je naveden kao jedna od opcija, ali za nju postoje negativna mišljenja. Druga mogućnost je da se brza saobraćajnica od Tivta nastavi preko poluostrva Luštica, i da na hercegnovsku stranu pređe kod Kumbora.

Najčitanije