23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

UPSUL: Nova oprema za traganje i spasavanje na moru

Uprava pomorske sigurnosti

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama dobiće novu i vrijednu  opremu koja ima za cilj unapređenje sistema traganja i spasavanja na moru u slučaju nesreće ili ozbiljne nezgode.

To je dogovoreno na sastanku vršioca dužnosti Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Harisa Husića sa v.d. direktorom Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) Ivanom Šćekićem. Sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora UPSUL-a za sigurnost na moru Žarko Lukšić i Aleksandar Vuković iz sektora finansija ACV-a. Riječ je o donaciji ACV-a, po osnovu Sporazuma iz 2017. godine između naše dvije institucije, a koji se odnosi na saradnju i unapređenje Sistema traganja i spasavanja (SAR) na moru.

Zahvaljujući donaciji, koja između ostalog podrazmijeva nove spasilačke prsluke, kompresor za punjenje ronilačkih cilindara, radio uređaje za komunikaciju sa vazduhoplovima, kao i specijalnu ličnu opremu za spasioce, tragače i operatere, unaprijediće se operativna spremnost zaposlenih u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, koji su i u prethodnom periodu prepoznati po adekvatnim i brzim odgovorima na sve incidentne situacije. Donaciju će UPSUL iskoristi da dodatno unaprijedi i nadogradi sistem traganja i spasavanja na moru u slučaju nesreće ili ozbiljne nezgode vazduhoplova.

Želimo da istaknemo da ACV svake godine donira vrijedna sredstva UPSUL-u namijenjena Sistemu traganja i spasavanja, a koje se Crna Gora dobija od  Evropske organizacija za bezbjednost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL), shodno broju preleta preko vazdušnog prostora Crne Gore.

Takođe, UPSUL će sredstva iskoristiti i za oragnizaciju obuke zaposlenih u dijelu traganja i spasavanja na moru, odnosno spasilaca.

Zaposleni u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama sa kolegama iz  Agencije za civilno vazduhoplovstvo diskutovali su i o unapređenja SAR sistema na Skadarskom jezeru i jačanju uvezivanja svih nadležnih dražvnih organa.

Najčitanije