18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ponovno problemi sa stavljanjem u karantin naših pomoraca – zatvoreni po troje na Vučju

Pomorci – karantin Vučje

Iskustvo koj je sinoć doživjela grupa od 26 crnogorskih pomoraca koji su se vratili kući i u zemlju ušli na graničnom prelazu Debeli Brijeg, pokazuje da nešto zaista debelo nije u redu kod institucija koje sprovode mjere za spriječavanje širenja koronavirusa u Crnoj Gori.

Naime, prema riječima dvojice pomoraca iz te grupe koji su se kasno sinoć i rano jutros obratili „Vijestima“, oni su nakon ulaska u državu, prisilno sprovedeni u karantin na Vučje kod Nikšića.

Tamo su, protivno svim karantinskim pravilima, smješteni po trojica zajedno u sobu iako je riječ o ljudima koji su došli sa različitih brodova  i koji su se iskrcavali sa njih u raznim državama, a u Crnu Goru su putovali preko Amsterdama, Frankfurta, Zagreba i Dubrovnika. Način na koji su odvedeni na Vučje je još upečatljiviji – naime, prema riječima pomorca Vasa Pende, doživjeli su veoma neprofesionalno vršenje dužnosti od strane od graničnih policajaca i sanitarnih inspektora.

“Sanitarna inspektorka je rekla da moramo ispuniti obrasce za upućivanje karantin. Nastalo je veliko negodovanje pomoraca koji su tu zatekli i trebali biti proslijeđeni u karantin, bez ikakvih objašnjenja ili instrukcija nadležnih. Autobus kompanije “Blue Line” iz Herceg Novog je nakon 3 ipo sata krenuo sa Debelog brijega nama za Vučje.”- ispričao je jutros Penda. Nekima od njih inspektorka je napisala riješenje o karantinu na sedam, a nekima na 14 dana.

Po dolasku na Vulje uslijedio je novi šok jer je pomorcima naređeno da po trojica uđu i smjeste se u neuslovnim i malim sobama. To je prema riječima pomorca iz Tivta Uroša Đukanovića potpuno protivno svim karantinskim pravilima zbog čega su oni odbijali da uđu i smjeste se na takav način u sobama.

Inače, riječ je o pomorcima – nautičarima i strojarima koji su isključivo sa terenih brodova i koji su proteklih mjeseci na njima već bili u svojevrsnom karantinu sa mnogo manjim brojem ljudi – kolega iz posade, nego što je to na primjer, slučaj sa tzv. bijelim osobljem sa kruzera koje se proteklih dana vratilo u Crnu Goru organizovanim letom sa Barbadosa.

Pomorci – karantin Vučje

Penda ističe da su ih je na Vučju dočekalo samo nekoliko vojnika. “Oni su nam izdali naredbe kako treba da se ponašamo i naglasili da ne smijemo da mrdamo iz soba dok nam traje karantin. Iskreno, naivno smo potpisali papire i oni su nas uveli po troje u sobe. Sobe su četvorio ili šesto krevetne. Kreveti su na sprat, između njih ima možda 60 centimetara mjesta da se prođe. Sobe ne posjeduju ni sto ni stolice. Ne možemo da se krećemo, sjedimo ili da postavimo hranu da jedemo. Naređenja su takva, da ne smijemo izaći iz sobe za cijelo vrijeme trajanja karantina. Kad nam vojnici pokucaju na vrata za doručak , ručak ili večeru daju su nam rok od 30 sekundi da uzmemo hranu. Hranu treba držati i stojeći jesti, jer nemamo prostora ni na podu da sjednemo. Smatramo da su naša ljudska prava maksimalo ugrožena, a uslovi za život pod ovakvim okolnostima su katastrofalni. Prekršili su uslove koje je sam  NKT prepisao, jer u ovakvim uslovima niko ne može držati ni minimalnu fizičku distancu od druge i treće osobe sa kojom je zatvoren u istu sobicu, a kamoli ostale propose. Stavili su po tri čovjeka u 5 metara kvadratnih.”- opisao je Penda.

On i ostali pomorci stoga su sinoć insistorali da ne uđu u sobe neuslovnog objketa na Vučju i pozvali su policiju. Prema riječima Pende i Đukanovića, pojavila se interventna jedinica policije iz Nikšića koja im je zašprijetila da će, ukoliko sami ne uđu u karantin, biti svi momentalno uhapšeni i odvedeni u Zavod za izvršenje krivilnih sankcija u  Spužu.

Pomorci – karantin Vučje

“Zvali smo potom sanitarnu inspektorku koja nam je napisala riješnja o izolaciji na što nam se ona klela da nije znala da će staviti po tri osobe u jendu sobu i da to ne bi smjelo da se radi jer smo sa različitih brodova, različitih kompanija i došli smo iz razliščitih zemalja. Već smo se obratili i dr Vesni Miranović iz NKT-a, a danas ćemo svima ostalima koje budemo mogli dobiti redom, uključujući i ombudsmana.”- kazao je Đukanović dodajući da oni ne traže da ih se momentalno pusti iz karantina, već da narednih sedam dana provedu u normalnim i uslovima dostojnim čovjeka.

“Spemni smo, ako treba i sami sebi da platimo smještaj u nadziranom hotelu tokom tog perioda, samo da imamo normalne uslove i hranu jer ovo ovdje na Vučju i način na koji ovaj karantin funkcioniše, zaista nema nikakvog smisla”- kažu ogorčeni naši pomorci apelujući na novinare da dođu i sami se uvjere u kakvim okolnostima su prisilno zatvoreni od svoje sopstvene države.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije