16 C
Kotor

Slušaj online radio

Ponovo žalbe na idejno rješenje za gradnju žičare na Žvinjama

Pogled na Boku – Ilinica – Žvinje – foto M.D.P.

Gradnja gondole u Herceg Novom, od Sutorine do brda Žvinje je process koji će, po svemu sudeći potrajati. Prije sedam dana stiglo je idejno rješenje za gradnju gondole na toj lokaciji, ali na to rješenje sigurno biti primjedbi koje mogu ponovo da odlože gradnju  kaže sekretar za prostorno planiranje i gradnju Opštine Herceg Novi, Vladislav Velaš.

-Što se tiče gondole, tu imamo situaciju da je sama trasa definisana prostornim planom Opštine Herceg Novi i da je na osnovu toga raspisan i javni poziv. Izabrali smo izvođača sa kojim je potpisan ugovor i projekat o izgradnji, a to je “Novi Volvox” iz Podgorice. Uprava za kapitalne projekte dobila je prije sedam dana idejno rješenje, očekujemo da nam ga dostave. Sigurno će biti primjedbi jer nismo zadovoljni sa predloženim rešenjem. To predloženo riješenje nije u skladu sa projektnim zadatkom i sa očekivanjima koje smo zaista vrlo precizno postavili. Sama pozicija izlazne stanice nije na lokaciji koju smo predvidjeli. Mislimo da nije najbolje rješenje izabrano, i da je mnogo niže nego što je projektnim zadatkom predviđeno, – rekao je Velaš

Pravolinijska razdaljina trebalo bi da bude 970 metara, a visinska razlika 400 metara a maksimalna brzina kretanja gondole biće pet metara u sekund.

-Ako pitate investitora ili projektanta on je predvideo tako, ali do same realizacije će se mnoge stvari mijenjati. Ovo jedan proces koji traje i moramo ga ispoštovati. Ono što je naša ideja bila i naš predlog jeste da bude neposredno u blizini platoa, ispod  same crkve, na toj straini, ili ako ga pomjeramo da ga ne pomeramo na stranu ka Hrvatskoj ili na stranu ka Sutorini, već da ga pomeramo na ovu stranu ka Njivicama. To su bili neki naši zahtjevi u toj fazi kada se pisao projektni zadatak.

Koncept žičara – Žvinje

–Projektom, koji je usklađen sa Prostorno urbanističkim planom za Herceg Novi za period do 2030. godine, predviđena je izgradnja polazne i izlazne stanice sa prodajnim mjestima i kapijama za prolaz putnika kao i linija žičare sa stubovima i ostalim elementima. Platforme za prijem putnika biće izgrađene na polaznoj i izlaznoj stanici. Na izlaznoj stanici predviđen ugostiteljski objekat sa terasom i pratećim sadržajima.

-To je projekat koji može da otvori neke druge stvari, imamo primer gondole u Kotoru koja zaista, posle prve godine ima samo pozitivne komentare korisnika i investitora, tako će i naša gondola, nemam dilemu. Očekujemo da isto tako budu pozitivni utisci svih korisnika i investitora. To je jako dobra stvar koja može samo da bude neki pokretač mnogih drugih lijepih stvari koje će se realizovati i na Žvinjama i u Herceg Novom. To može da bude odlična turistička ponuda i siguran sam da će to biti jako, jako dobro, smatra Velaš.

On kaže da projekat ima ogroman razvojni potencijal koji će oživjeti prostor od novoplaniranog šetališta do Njivica, do graničnog prelaza Kobila.

/Lj. Veljković/

Najčitanije