16 C
Kotor

Slušaj online radio

Lav, papagaj i plavi rak osvajaju Jadran

Uslijed klimatskih promjena i povećanog pomorskog saobraćaja, riba papagaj se, zajedno s 50-ak novih vrsta, proširila Jadranom i ugrozila autohtonu riblju populaciju. Dubrovački ribari redovno je love, ali niko je ne koristi za ishranu. Slično je i sa plavim rakom na crnogorskoj obali (Reuters).



Ribar Marko Kristić desetljećima je bacao svoje mreže u pjenušave vode Jadranskog mora. Sada invazija mediteranske papige ugrožava njegov tradicionalni ulov i egzistenciju, ispričao je za Reuters.

Zbog klimatskih promjena i povećanog pomorskog prometa, riba papagaj Scarus frenatus, zajedno s oko 50 novih vrsta, proširio se na Jadran, prijeteći autohtonoj ribljoj populaciji.

Kristić je kazao kako je papagaj prvi put primijećen na južnom Jadranu prije 15-ak godina, ali je od tada postao uobičajeni usputni ulov u njegovim mrežama.

Iako se uživa kao delicija u područjima gdje je autohtona, papagaj nije po ukusu mještana oko svog sela Molunat na jugu Hrvatske.

– Ne mogu ga prodati nikome. Lokalno stanovništvo neće jesti ovu novu ribu – kazao je Kristić.

Prošlog mjeseca, ribar iz dubrovačkog područja uhvatio je novu vrstu u Jadranskom moru Tetragonurus cuvieri, stanovnika dubokog mora, neobičnog za Jadran. U Crnoj Gori, naučnici iz Instituta za biologiju mora iz Kotora istaknuli su plavog raka kao primjer invazivne vrste, koji se jako proširio duž obale…

– Stigli su prije 20-ak godina i jedna su od najgorih invazivnih vrsta na Mediteranu – rekla je naučnica Olivera Marković.

Plavi rak – foto https://www.scubalife.hr/

Ribari i naučnici kažu da su zalihe rakova poput zelenog raka smanjene, a na nekim mjestima potpuno izbrisane.

Najčitanije