24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Porfirije: Zagrlite svakoga ko dolazi u ovaj grad, bez obzira kako se Bogu moli i kom narodu pripada

Partijarh Porfirije Manastir Savina

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je u nedjelju u manastiru Savina Svetu arhijerejsku liturgiju povodom obilježavanja slave manastira, Velika Gospojina, uz sasluživanje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, episkopa pakračko-slavonskog Jovana, dalmatinskog Nikodina, episkopa šabačkog Jeroteja i sveštenstva.

Patrijarh Porfirije boravi u trodnevnoj posjeti Herceg Novom povodom 640 godina od osnivanja grada i slave manastira Savina, a na poziv Opštine Herceg Novi i Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Sveti Sava i Stefan arhiđakon dva su kamena vjere, kojima molitva ispunjava čovjekovo srce, um i biće ljepotom, radošću, ljubavlju, mirom i svime što čini dar Svetog duha”, kazao je u besjedi patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je poručio da mržnju treba preobražavati molitvom Bogorodici: “Neka vam Gospod podari mir, radost i ljubav i jedinstvo, ali u dobru i vjeri, ljepoti i radosti, a ne jedinstvo koje nas odvaja od Boga. Tako jedinstveni zagrlimo i zagrlite svakoga ko dolazi u ovaj grad, bez obzira kako se Bogu moli i kom narodu pripada. Zagrlite sve, jer samo tako ćete osjetiti zagrljaj presvete Bogorodice, samo tako će njen omofor biti most koji vas vodi iz ovoga svijeta u Carstvo božije”, poručio je Patrijarh.

Partijarh Porfirije Manastir Savina

Uslijedila je sveta pričest, potom i lomljenje slavskog kolača, a nakon Svete arhijerejske liturgije priređen je kulturno umjetnički program.

Partijarh Porfirije Manastir Savina

Svečana akademija u čast 640 godišnjice od osnivanja Herceg Novog, biće održana 29. avgusta od 19.30 sati na Kanli kuli, nakon čega će uslijediti program “Đedov sabor – Od Dunava do mora sinjega”, posvećen uspomeni na mitropolita Amfilohija, koji će otvoriti Njegova Svetost patrijarh Porfirije.

Partijarh Porfirije Manastir Savina

Liturgiji prisustvovali su, pored predstavnika Opštine Herceg Novi na čelu sa predsjednikom Stevanom Katićem, brojni gosti, među kojima: predsjednica Danijela Đurović i poslanici Skupštine Crne Gore, ministri Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Vladimir Joković, Dragoslav Šćekić, Marko Kovač, Aleksandar Damjanović i Momir Vojinović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, Nenad Popović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama u Vladi Republike Srbije, Vladimir Roganović, konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović, predsjednici Opština Boke kotorske, hercegnovski imam, efendija Husein Hodžić.

Najčitanije