16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro uredio prvi zvanični helipad u Tivtu

helikopter slijece na helipad u Porto Montenegru

Prvi zvanični helipad u Tivtu uspostavljen je u nautičko-turističkom centru Porto Montenegro.

Riječ je o posebno uređenom prostoru na krajnjem sjeverzapadnom dijelu kompleksa Porto Montenegro, na malom poluostrvu između otvorenog bazena Porto Montenegro Yacht Cluba i tzv. oficirskog mula ispred zgrade bivšeg Doma Vojske na Seljanovu – sada upravne zgrade Adriatic Marinasa. Ovdje je napravljeno betinsko uzletište prečnika 12,5 metara, sa pristuopnim saobraćajnicama i najneophodnijom opremom, pa su zadovljeni standardi koje propisuje Agencija za civlino vazduhoplovstvo Crne Gore za registraciju ovog helipada i odobravanje njegovog redovnog korišćenja.

Helipad u Porto Montenegru napravljen je kao privremeni objekat u pojasu morskog dobra, na osnovu Programa objekata privremenog karaktera u toj zoni za period 2019-2023. godine, a koji je donijela Vlada na predlog Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Helipad je inače, znatno jednostavniji objekat od helidroma – vazdušne luke za helikoptere koja podrazumijeva čitav niz pratećih infrastrukturnih, sigurnosnih i bezbjedonosnih sadržaja za nesmetano odvijanje helikopterskih operacija.

Porto Montenegro je prije dvije godine uz više nego milionska ulaganja, napravio helidrom u istočnom dijelu tog kompleksa, neposredno uz tivatski veliki Gradski park i objekte OŠ „Drago Milović“, Srednje škole „Mladost“ i međunarodne škole Knightsbridhge, ali nije dobio zeleno svjetlo od Agencije za civilno vazduhoplovstvo da u upotrebu stavi taj objekat jer je ACV smatrala da se sa te lokacije ne mogu na siguran način odvijati operacije helikoptera, Zato je sada pribjegnuto jednostavnijem i jeftinijem riješenju da se bogatim gostima tog nautičkog kompleksa omogući da u neposrednu blizinu svojih stanova ili jahti dođu helikopterom, na način da će se na malom poluostrvu na samom sjeverozapadnom kraju Porto Montenegra, napravio helipad. Sa ovog mjesta helikopteri mogu letjeti samo na relacijama unutar Crne Gore, a najčešće su to transferi putnika do aerodroma u Tivtu i Podgorici, panoramski letovi nad Crnom Gorom ili letovi do skijaških rizorta na sjeveru na Žabljaku i u Kolašinu.

Helipad u Porto Montenegru za saobraćaj je otvoren tokom dnevnih časova, od momenta izlaska do momenta zalaska Sunca, a parkiranje i zadrđžavanje helikoptera na njemu tokom noći je zabranjeno. Helipad može primiti jedan jednomotorni ili dvomotorni helikopter maksimalne težine u polijetanju do 4 tone, a vrijeme zadržavanja helikoptera na tlu tokom operacije ukrcaja ili iskrcaja putnika je ograničeno na maksimum 15 minuta. Tokom upotrebe helipada, helikopteri koji ovdje saobraćaju lete po tzv. VFR procedurama i u stalnom su kontaktu sa Aerodromskom kontrolom letjenja SMATSA na Aerdromu Tivta, budući da se helikopet nalazi u najosjetljivijoj, tzv. CTR zoni tivatskog aerodroma.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije