14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Posjete Plavoj špilji sve veći problem, nadležni ništa ne preduzimaju

Posjete Plavoj špilji sve veći problem, nadležni ništa ne preduzimaju
Plava špilja 29, jul 2024. – foto Boka News čitalac

Plava špilja već godinama predstavlja pravu atrakcija za brojne turiste koji je posjećuju, najviše tokom ljeta, ali to postaje sve veći problem.

Špilju svakog ljeta želi da posjeti sve više turista, pa se desi da u špici turističke sezone zbog prevelikih gužvi i neorganizovanosti, posjetioci moraju da čekaju na jedinstveni doživljaj da posjete špilju.

Tako je i danas, veliki broj glisera i brodica sa turistima čeka na ulazak u Plavu špilju, javljaju naši čitaoci.

Podsjećamo da je o ovom problemu portal Boka News pisao u više navrata, ali problemi svakog ljeta sve više eskaliraju i umjesto turističke atrakcije, postaje primjer loše organizacije i čuvanja prirodnih resursa.

Turistički brodovi dovedu po pedest i više turista, koji kada uđu u špilju iskoriste priliku da se okupaju. Vrijeme zadržavanja plovila u špilji nije ograničeno, tako da drugi posjetioci koji su pristigli, moraju čekati kako bi se oslobodio prostor. Tada nastaju svađe i problemi između voditelja brodica,  svi se žele ponovo vratiti, napraviti što više tura u toku dana, ili se u međuvremenu, podigne maestral, pa je teško po jakom vjetru uploviti…

Špilja tako postane puna kupača, plovila, izduvnih gasova, lako se može dogoditi i nesreća…

Pod hitno treba nešto riješiti. Svi hoće da se okupaju, fotografišu, zadrže što duže. Mora se napraviti red, organizacije nema nikakve. Treba ograničiti broj brodova, regulisati ulaske, dužinu zadržavanja, već godinama čekamo reakciju države, Morskog dobra, Opštine, ali za sada ništa…

Najčitanije