16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan Memorandum o saradnji između Pomorskog fakulteta Kotor i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmografiju

Foto UCG

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju i Pomorski fakultet Kotor imaju cilj da uspostave blisku saradnju na promovisanju naučnoistraživačke djelatnosti u oblasti okeanografije, hidrografije, pomorske arhologije i podvodne kulturne baštine.

Bliska saradnja je uspostavljena izmedju Laboratorije za arheologiju pomorstva i Sektora za hidrografiju. Memorandum predstavlja opšti okvir za institucionalnu saradnju, te omogućava razvoj specifičnih programa i vidova saradnje od obostranog interesa.

Saradnja će se odvijati kroz aktivnosti koje su od obostranog interesa, poput saradnje na realizaciji naučnoistraživačkih i drugih projekata kojima je predmet proučavanja okeanografija, hidrografija, mapiranje morskog dna metodama daljinske detekcije, pomorska arheologija i podvodna kulturna baština.

Saradnja će biti ostvarena na polju digitalizacije podvodne kulturne baštine i omogućavanju njene javne dostupnosti kroz inovativna tehnološka rešenja, zatim kroz razmijenu podataka dobijenih metodama daljnske detekcije sa ciljem utvrđivanja lokacija depozita podvodne kulturne baštine i njihove interpretacije, kroz razmijenu znanja, tehničkih i tehnoloških resursa i kapaciteta za mapiranje morskog dna, lociranje, identifikaciju i interpretaciju podvodne kulturne baštine, kroz konsultativne djelatnosti vezane za pitanja identifikacije i interpretacije prostornih podataka u kontekstu arheologije pomorstva i podvodne kulturne baštine.

Foto UCG
Institucije će jedna drugoj biti podrška za učešće na projektima namijenjenim mapiranju morskog dna metodama daljinske detekcije, istraživanju, zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji podvodne kulturne baštine. Saradnja će biti ostvarena u realizaciji različitih edukativnih programa, predavanja i u naučnoistraživačkoj djelatnosti.

Kao početak saradnje, tim Laboratorije za arheologiju pomorstva PFK je sa timom Sektora za hidrografiju ZHS sproveo test istraživanje i rekognoscirao potencijalne anomalije na morskom dnu u širem reonu barskog akvatorijuma.

Najčitanije