19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Zlatna povelja ogranku Matice hrvatske u Boki za Muljanski kantual

Marija-Mihaliček-predsjednica-Ogran-MH-u-Boki-kotorsoj

Glavna skupština Matice hrvatske  održana je u  Zagrebu 23.10 2022. u  maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Skupštinu su uz 127 zastupnika s pravom glasa iz svih ogranaka Matice hrvatske uveličali gosti – Dubravka Đurić Nemec, izaslanica ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, zatim Maja Petrić, izaslanica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić i drugi.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u svom je govoru istaknuo zadovoljstvo i zahvalu svima koji su pridonijeli afirmaciji Matice hrvatske u svojim sredinama. Kazao je kako ga osobito vesele značajni iskoraci i novi projekti poput održavanja Prvog festivala knjige u Matici hrvatskoj, tribine Sučeljavanja, osnivanja Savjeta Predsjedništva MH, simpozija o brendiranju ogranaka održanog uOzlju, kao i broj novoprimljenih članova koji se u odnosu na prošlu godinu povećao za tristo postote osnivanje novih ogranaka .Gospodin Gavran je istakao značaj Nacrta Zakona o hrvatskom jeziku i naglasio da je riječ o modernom i uporabljivom zakonu u kojem nema restrikcija. Zaštitit će sva tri narječja, a uredit će se samo javna uporaba našeg materinskog jezika. Nacrt je na doradi ,a očekuje se i usvajanje u Hrvatskom saboru.

Na skupštini  je bilo riječi i o pitanju rodne kuće Antuna Gustava Matoša, predsjednik je kazao da se planira  se do kraja iduće godine otvoranje  Matoševa spomen-kuća, odnosno da će svi zajedno u Hrvatskoj proslaviti 150. godinu rođenja književnika Antuna Gustava Matoša.

Uz redovne izvještaje glavnoga tajnika o radu MH za 2021. i planu rada MH za 2023, prihvaćen je i Izvještaj  Nadzornoga odbora MH za 2021, Časnoga suda MH, Financijsko izvještaj MH za 2021, Rebalans Financijskog plana MH za 2022 i prijedlog Financijskog plana MH za 2023.

Glavna-skupstina-MH

U raspravi je uz zastupnike  iz Odjela MH  i Ogranaka MH iz Hrvatske sudjelovala i  Marija Mihaliček  predsjednica OMH u Boki kotorskoj . Govorila je o uvjetima djelovanja i potrebi veće  podrške Središnjice iz Zagreba  Matici hrvatskoj u Boki kotorskoj. Također je  inicirala suradnju  na valorizaciji ličnosti iz Boke kotorske, koji su u prošlosti propagirali kulturnu i nacionalnu misiju Matice hrvatske.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su ovogodišnji pobjednici Festivala klapa u Omišu Klapa Stine i dramska umjetnica i ujedno predsjednica Časnoga suda Matice hrvatske Anja Šovagović Despot koja je kazivala stihove Vesne Parun.

Predsjednik MH je i ove jubilarne godine kada se slavi  180.godišnjica  MH  , na Glavnoj skupštini uručio nagrade ograncima za najbolja izdanja u 2021.godini.  Nagradu Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo objavljeno u ograncima primio je Ogranak MH u Dubrovniku za knjigu Mare Marić Otok na kojem cvjetaju limuni. Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu.

Ogranak MH u Boki kotorskoj ima i ove godine razloga za zadovoljstvo jer je uz dosadašnja priznanja,  na ovogodišnjoj Glavnoj skupštini MH jedini ogranak koji je dobio dva priznanja za svoja izdanja: Zlatnu povelju za Muljanski kantual, Liturgijske skladbe o.Konrada Eberta za zbor župe Muo u Boki kotorskoj,  urednika don Roberta Tonsatija i Srebrnu povelju za poetsko – likovnu zbirku Olujni kompas, autora  Željka Brguljana. Priznanja su uručena predsjednici OMH u Boki kotorskoj  Mariji Mihaliček, zastupnici na Glavnoj skupštini .

Sebrna-povelja-Ogranku-MH-u-Boki-kotorskoj-za-Olujni-kompas-MH

Ostali nagrađeni:

Zlatne povelje dobili su: OMH u Bizovcu za knjigu Slike koje pričaju, Čitanka čabarskoga kraja (OMH u Čabru), Tri prijatelja izNovog Zrina. Roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga (OMH u Čakovcu), Krijesnice(OMH u Čitluku), Lička pukovnija kroz povijest (OMH u Gospiću), Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992. – 1995. (OMH u Petrinji), Glad i nestašica od 1813. do 1825. u Rovinju (OMH uRovinju), Parnassia Militia (Strasbourg, 1622.) OMH u Svetoj Nedelji, Osvit, godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja (OMH u Šibeniku), Vitko, časopis Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu (OMH u Širokom Brijegu), Bibinje (OMH u Zadru).

Srebrene povelje primili su sljedeći ogranci za svoja izdanja: Bilo jednom u Daruvaru (OMH u Daruvaru), Lirski referendum – „I stihovi dišu“.Najdraže pjesme hrvatskih pjesnika po izboru čitatelja o 180. jubileju Matice hrvatske (OMH uKriževcima), Pramjera ljubavi (OMH u Pazinu), Grof Janković (OMH u Požegi), Suputnici iusputnici. Putovanja i druženja s hrvatskim književnicima za djecu i odrasle (OMH u Skradinu),Zašto sveti Lovro plače – roman za djecu i mlade (OMH u Virovitici), Godišnjak za kulturuumjetnost i društvena pitanja ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima za 2021. godinu (OMH u Vinkovcima), Majčinski kod u dramama Lade Kaštelan, Ivana Vidića i Mate Matišića (OMH u Vukovaru), Molitvenik hrvatskih pjesnika (Florilegij) (OMH u Zaprešiću).

Najčitanije