13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Trebinje, Ravno, Herceg Novi i Konavle dobijaju regionalni centar za prevenciju prirodnih katastrofa

Trebinje – foto Boka News

U okviru realizacije projekta “Flood&Fire”, u prekograničnoj saradnji lokalnih zajednica Trebinje i Ravno iz BiH, te crnogorskog Herceg Novog i Konavala iz Hrvatske, osniva se regionalni komunikacioni centar za sprečavanje ili ublažavanje prirodnih nepogoda na području ove četiri opštine.

Ovo je rečeno nakon dvodnevnog događaja u Trebinju, na kome je učesnicima iz svih ovih lokalnih zajednica prezentovan teoretski dio uspostavljanja komunikacije, ali će sve ove zajednice dobiti i komunikacijsku i vatrogasnu opremu, u šta Evopska unija ulaže  oko 1,8 miliona evra koji sa 85% finansira Evropska unija, a 15% lokalne zajednice, od čega na Trebinje otpada 430.000 evra.

“Cilj projekta je podizanje nivoa zaštite, odnosno, bolja komunikacija i koordinacija u oblasti zaštite od prirodnih katastrofa, prije svega poplava i požara, u cjelokupnom ovom prekograničnom području”, pojasnila je Nataša Tučić, član Projektnog tima iz Trebinja.

Ona kaže da će se nakon realizacije projekta, koji traje do kraja ove godine, intenzivirati saradnja i povećati stepen koordinacije između ovih lokalnih jedinica na prostoru koji pokriva oko 1.500 kilometara kvadratnih površine.

Marijana Čupić Jovanovski iz opštine Konavle kaže da će ova opština imati višestruku korist, jer će se sve komšijske vatrogasne zajednice bolje povezati, naročito kada se ima u vidu proteklo ljeto i prirodne katastrofe koje su ih pogađale, pa će i dronovi, i umrežene radio stanice, kao i vatrogasna oprema i vozila itekako dobro doći u budućem vremenu.

Sa njom se složio i njen kolega Perica Pušić iz opštine Konavle koji ističe da je vrlo važno da su vatrogasci, kao središnja služba sigurnosti na lokalnom nivou, sada više osposobljeni i za preventivno djelovanje jer će imati bolju komunikaciju sa susjedima.

“Vatrogasci trebaju biti maksimalno osposobljeni za sve vrste intervencija, tako da će nam oprema dobro doći, a ovim projektom su mnoge stvari definirane zakonskim odredbama i međudržavnim ugovorima, tako da će se uspješnije djelovati”, naveo je Pušić.

Projekt menadžer “Flood&Fire” Jovan Subotić iz opštine Herceg Novi, kaže da je nabavka opreme najviši benefit cjelokupnog projekta, ali je vrlo važan segment i bolja koordinacija zajedničkog djelovanja, jer će nakon ovog projekta biti pojednostavljene zakonske legistlative kod međusobne pomoći tri susjedne države.

“Mi smo proteklog ljeta imali situaciju da su nam u gašenju požara pomogli hrvatski kanaderi, ali tek drugog dana, tek nakon što se ispunila administrativna procedura da se dođe do te pozicije, što ubuduće ne bi trebalo biti tako dugo”, kazao je Subotić.

Sa prethodnicima se složio i Josip Raguž iz opštine Ravno koji je napomenuo da su susjedne opštine i ranije sarađivale, ali da su upravo administrativne barijere predstavljale otežavajuću okolnost kod pomoći jednih drugima, što će se sada olakšati.

“Mi smo mala općina i teško da bi se sami odlučili za nabavku ovako vrijedne opreme, tako da nam ovaj projekat i sa te strane itekako dobro dođe”, kazao je Raguž.

U Trebinju je, osim teoretskog dijela, organizovana i simulacija gašenja požara, a slični događaji su već organizovani u opštinama Konavle i Ravno, dok će uskoro i u Herceg Novom da se organizuje nešto slično.

Najčitanije