23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Potraga za podmornicom: ostalo kisika za još samo nekoliko sati

Ocean Gate Titan – foto BBC

Spasilački timovi iz Kanade, SAD-a i Francuske nastavljaju složenu potragu za američkom podmornicom na području u sjevernom Atlantiku gdje su sonari zabilježili zvukove koji su odašiljani u pravilnim razmacima.

Pretraženo je oko 26 hiljada četvornih kilometara morske površine. Procjenjuje se da bi zalihe zraka u “Titanu” mogle biti potrošene za oko 5 sati.

Plovilo u kojem je pet osoba nestalo je u nedjelju tijekom putovanja do mjesta potonuća najpoznatijeg broda na svijetu, “Titanica”, otprilike 650 kilometara od kanadske obale.

– Ne mogu reći o kakvim je zvukovima riječ. No ono što mogu jest da tražimo ondje gdje su zvukovi zabilježeni i to je sve što u ovom trenutku možemo učiniti, rekao je Jamie Frederick, kapetan u američkoj obalnoj straži.

– “Titan” je dizajniran tako da u slučaju krize automatski izroni na površinu, pokrene neku vrstu uzgonskih uređaja koji bi ga iznijeli na površinu. No to se nije dogodilo. S obzirom na to, očito to nije bio samo komunikacijski kvar, nego neka vrsta sveukupnog katastrofalnog kvara, rekao je znanstvenik Michael Guillen.

Izvor:HRT

Najčitanije