16 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska: Pao mađarski vojni helikopter, pronađena dva tijela, za trećom osobom se traga

Foto Hina

U blizini Drniša pao je mađarski vojni helikopter koji je letio u sklopu zajedničke vojne obuke hrvatskih i mađarskih vojnih postrojbi, dva tijela su pronađena, dok se za trećim tijelom još uvijek traga, javlja Anadolija.

“Helikopter Mi-171 Sh iz Divulja i avion Pilatus Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uključili su se u srijedu 21. juna 2023. u potragu za vojnim helikopterom koji se srušio na području Pakova sela u Šibensko-kninskoj županiji. Nije riječ o helikopteru Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ministarstvo obrane će pravovremeno o svim detaljima izvijestiti javnost”, izvijestili su iz Ministarstva obrane republike Hrvatske (MORH).

Josip Brozičević, voditelj Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) prenio je kako su u helikopteru su bila tri osobe, dva tijela su nađena, za trećim se traga.

Mađarski helikopter bio je u Hrvatskoj u sklopu obuke, a o uzrocima pada te detaljnijim okolnostima nesreće istražna tijela će izvijestiti javnost nakon što se utvrde sve okolnosti nesreće.

Zemunik: Još se ne zna uzrok nesreće mađarskog helikoptera, kreće istraga

Još se ne zna uzrok pada mađarskog vojnog helikoptera u srijedu kod Drniša, rekao je direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku, dodavši da je pao jedan od dva mađarska helikoptera koji su u slično vrijeme bili na obuci.

Mađarski helikopter Griffon koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC) u vojarni Hrvatsko ratnog zrakoplovstva (HRZ) ‘Pukovnik Mirko Vukušić , srušio se danas oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem, naveli su ranije danas iz MORH-a.

U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, za trećim se još uvijek traga, a uskoro kreće istraga.

U akciju potrage su odmah upućeni avion Pilatus PC-9 i helikopter Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s timom za traganje.

Direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga Tomislav Pušnik na konferenciji za novinare popodne u Zemuniku potvrdio je da su oba mađarska helikoptera na obuci bila u slično vrijeme.

“Polijetanje je bilo u 10,05 minuta, jedan helikopter, 10,16 sati, drugi helikopter. Dva mađarska helikoptera provodila su obuku u istoj pilotažnoj zoni”, istaknuo je Pušnik na konferenciji za medije Ministarstva obrane RH u Zemuniku,  na kojoj su bili i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec.

Pušnik je istaknuo da je zadnji  kontakt s posadom mađarskog helikoptera koji je nastradao, bio neposredno prije nego što se jedan od helikoptera krenuo natrag.

“Nema informacija što je uzrok udesa, no udes se nije desio iz pilotažne zone, nego s povratka iz te zone na aerodrom”, dodao je.

Istraga u skladu sa standardima NATO-a

Ministar obrane Banožić istaknuo je kako se očekuje skori početak istrage, koja bi trebala rasvijetliti što se dogodilo.

“U komunikaciji smo s mađarskim Ministarstvom obrane i dat ćemo im potpunu podršku u svemu što će biti potrebno kako bi se došlo do odgovora“, poručio je ministar i izrazio sućut obiteljima, kolegama i prijateljima poginulih pripadnika mađarskih Oružanih snaga.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj izvijestio je da se nesreća dogodila za vrijeme “obuke u planinskom letenju”, koja je dio programa obuke MSAP TC-a.

“Program je kreiran 2019. od strane četiri zemlje, sponzoriran od strane NATO-a, SAD-a, a povremeno uključuje instruktore iz drugih saveznih država. Ova obuka dio je planskog ciklusa u obučavanju pilota i specijalnih snaga za različite zadaće. Istraga koja slijedi, odvijat će se u skladu sa standardima NATO-a”, istaknuo je Hranj.

Na pitanja novinara jesu li piloti na obuci imali ažurirane karte za letenje, zapovjednik HRZ-a brigadni general Mihael Križanec rekao je da su karte trebale biti ažurirane, ali i da je u letenju ispod 300 metara, dužnost članova posade promatrati zračni prostor.

“Ne možemo mi tu upirati prstom na nikoga. Pravilo je: ‘vidi i izbjegni bilo kakvu prepreku’. Ne možeš nikad, na visinama manjim od 300 metara, biti siguran da ništa nije u zraku”, istaknuo je Križanec.

Pušnik je dodao da MSAP TC ima karte na kojima su označeni svi dalekovodi i prepreke, među kojima su radio antene, vjetroelektrane, meteo antene.

“Oni su označeni, imamo te karte i svaka posada je dužna pripremiti se i voditi let u skladu s time”, dodao je.

Na novinarsko pitanje je li i ‘zipline’, u koji se, prema neslužbenim informacijama, zapleo helikopter, bio upisan na karte, Pušnik je rekao da se taj ‘zipline’ nalazi u kanalu, ne preciziravši dodatno.

“Koje god informacije mi imamo, mi ih unutra unesemo. (…) Što se tiče ziplinea, on se nalazi tamo u kanalu, i karta, točno ima dalekovod jedan koji ide iznad toga, i to je ucrtano”, rekao je.

Istaknuo je da taj tip helikoptera ima “flight data recorder”, uređaj koji bilježi sve parametre letenja.

“Ako ju istražitelji pronađu, sigurno će je uzeti kao jednu od relevantnih stvari za analizu”, istaknuo je Pušnik.

Najčitanije