20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Povećanje kapaciteta hitnih službi za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe uz podršku EU

Foto Opština HN

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur sa saradnicima i predstavnici hercegnovske Službe zaštite i spašavanja, prisustvovali su juče u Grudama završnoj prekograničnoj vježbi i prezentaciji rezultata dvogodišnjeg projekta Evropske unije kojim su poboljšani kapaciteti pet jedinica civilne zaštite na području Zapadnohercegovačke Županije i Herceg Novog.

Evropska unija je kroz ovaj projekat osigurala 220.000 eura za sprovođenje specijalizovane obuke i nabavku opreme za jedinice civilne zaštite, vatrogasne i spasilačke ekipe, kako bi što bolje zaštitili građane i imovinu prilikom prirodnih nepogoda.

Na konferenciji su predstavljene sprovedene projektne aktivnosti koje su rezultirale uspostavljanjem prekogranične saradnje, boljom opremljenošću hitnih službi te jačanjem javne svijesti o pravilnom ponašanju u izvanrednim situacijama.

Foto Opština HN

U proteklom periodu projektni timovi zajedno sa službama iz sistema civilne zaštite Crne Gore i BiH predano su radili na projektu. Njihova saradnja predstavlja primjer kako zajednički napori mogu donijeti stvarne promjene na lokalnom i regionalnom nivou, jačati saradnju i stvarati mostove između naših zajednica, istakao je potpredsjednik OHN, Mirko Mustur.

„Zadovoljstvo je biti ovdje i predstaviti rezultate našeg projekta “Otporna granica”. Ovaj projekt predstavlja ključnu inicijativu koja će značajno poboljšati našu sposobnost suočavanja s izazovima katastrofa te osigurati brži, uspješniji i koordiniran odgovor u hitnim situacijama. Kroz finansijsku podršku Europske unije, nabavili smo vrijednu opremu, ojačali kapacitete hitnih službi, izradili Procjenu rizika od katastrofa i podigli svijest lokalnog stanovništva o mjerama prevencije i reagovanju u slučaju katastrofa. Ovaj projekt nije samo ulaganje u sigurnost naše zajednice, već i u izgradnju otpornijeg društva koje je spremno suočiti se s izazovima budućnosti. Ove veze će ostati trajne, čime će se osigurati kontinuirana saradnja i razmjena informacija između naših lokalnih zajednica“, kazao je potpredsjednik Mustur.

Foto Opština HN

Završnoj vježbi i konferenciji prisustvovali su i predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović, zatim šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju pri Delegaciji EU u BiH, Gianluca Vannini, sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, Mitar Kisjelica sa saradnicima, direktor Razvojne agencije ŽZH HERAG, Radoslav Luburić, direktor Uprave civilne zaštite ŽZH, Drago Martinović.

Upriličeno je i potpisivanje Memoranduma o saradnji između projektnih partnera i pet opština na projektnom području, a svi učesnici izrazili su želju da se saradnja nastavi.

Podsjećamo, projekat „Unaprijeđenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, finansira se u okviru EU IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala skoro 500.000 eura bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, J.U. Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Opština Herceg Novi (Crna Gora). Sprovođenje projekta je započelo u martu 2022. godine i traje 24 mjeseca.

Najčitanije