20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godina uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, mediteranske istorije, filozofije i knjiga za djecu.

Vjerovatno nijedna knjiga napisana u XX vijeku  nije podstakla toliko polemika kao Knjiga nespokoja čuvenog Fernanda Pesoe. Zbog svoje fragmentarnosti i nedovršenosti  ovo djelo se neprestano slaže i preslaže, pokazujući uvijek neku drugu dušu, a zanimljivo je da se to događa upravo sa knjigom autora koji je toliko želio da se približi sveopštoj različitosti Kosmosa da je u tom nastojanju potrošio čak i dio sebe. Pesoa nije definisao granice ove knjige, ona ostaje otvorena otvarajući mogućnost čitanja bez obzira na redoslijed stranica. Ovu knjigu Pesoa je koncipirao kao svoje životno djelo. Izdavač je Dereta.

Inšalah, Madona, inšalah Miljenka Jergovića zbirka je svojevrsnih proznih remiksa bosanskih sevdalinki i dalmatinskih klapskih pjesama. U njoj se autor suvereno kreće vjekovima i prostorima, miješajući prošlost i sadašnjost, Zapad i Orijent, muslimane, stanovnike planinskih sela i lučkih gradova. Jedina konstanta su Bosna i njen sevdah, sentiment koji neupućeni nazivaju melodramskom tugom, a zapravo je mnogo više od toga. Izdavač je: Booka.

Moramo da razgovaramo o Kevinu roman je Lajonel Šrajver. Kevin Kačadrijan ubio je sedam školskih drugova, nastavnicu i radnika u kafeteriji. Njegova majka Eva u nizu pisama upućenih svom suprugu Frenklinu, koji više nije s njom, pokušava da objasni tragediju i da razumije svoju ulogu u njenom stvaranju. Da li je za masakr krivo dijete jer je rođeno s poremećajem ličnosti, ili je kriva porodica zato što postoje pogrešni načini vaspitanja, nedostatak prave pažnje i ljubav prema djeci. Prikazujući emotivni haos koji je rastrgao Evu Šrajverova nas drži u napetosti do samog kraja koji bi malo ko očekivao. Izdavač je Laguna.

Sveopšti spev Pabla Nerude je monumentalni prikaz jednog kontinenta od predkolumbovskih dana do dolaska konkistadora, zatim borbe za nezavisnost, ali i autobiografija samog Nerude, kad i o tihim i uzvišenim prostranstvima okruženim tajanstvenim okeanom. Sveopšti spev je himna latinoameričkog kontinenta, njegove prirode, geografije i istorije, djelo koje istoriske činjenice boji dubokim emocijama. Sveopšti spev istovremeno predstavlja univerzalnu književnost i jedinstvenu hroniku Latinske Amerike, a po mišljenju mnogih kritičara – jedno od najznačajnijih i najsveobuhvatnijih djela Pabla Nerude. Izdavač je: Nova knjiga.

Nasleđe Rima – Evropa i Mediteran od 400. do 1000. godine Krisa Vikama knjiga je koja predstavlja hrabar pokušaj da se period evropskog srednovjekovlja rasvijetli iz ugla političke, društvene i kulturne istorije, sa posebnim fokusom na to kako su se tokom ovog perioda mijenjali obrasci političkog i ekonomskog organizovanja u zapadnoj i istočnoj Evropi te u islamskom svijetu, od Bliskog istoka do Španije. U knjizi su predstavljeni ne samo rezultati novih tendencija u istoriografiji već i u arheologiji i drugim srodnim oblastima koje posljednjih decenija korjenito mijenjaju naše viđenje srednjeg vijeka. Izdavač je Clio.

Ispovest filozofa je jedno od najznačajnijih djela njemačkog polihistora Gotfrida Vilhelma Lajbnica. Kao svjedočanstvo njegove titule ˝posljednjeg čovjeka enciklopedijskog znanja zapadne civilizacije˝ služe  teme ove knjige koje se dotiču pravednosti Boga, ljudske slobode i predodređenju. Izdavač je Ukronija.

Kako sam putovao kroz vreme sa hrčkom je prvi roman autora Rosa Velforda. Misteriozno pismo koje Al za svoj dvanaesti rođendan dobija od pokojnog oca ga vodi do vremenske mašine u podrumu stare kuće. Misija koja mu predstoji zahtijeva od njega da se vrati u 1984. godinu i spriječi nesrecu koja izrokuje tatinu smrt. Al, međutim, ubrzo uočava da za takvo putovanje postoje određena pravila koja zahtjevaju maštovitost i hrabrost, laganje mame, krađa mopeda… i čuvanje kućnog ljubimca hrčka od opasnosti. Izdavač je Odiseja.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije