16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Poziv mladima: Prijavite se za besplatnu radionicu “Mala škola fotografije”

Foto radionica

U organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, tokom novembra, decembra i februara biće održana besplatna radionica za mlade „Mala škola fotografije“, a predavač će biti dipl. grafičar-fotograf Vanja Berberović Šuberić.

Škola fotografije je jedna od aktivnosti u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade, a namijenjena je mladima iz Herceg Novog uzrasta od 13 do 29 godina. Polaznici će biti podijeljeni u dvije grupe, za uzrast od 13 do 18 i od 19 do 29 godina. Časovi će biti održavani jednom sedmično, u trajanju od 90 minuta po grupi.

 “Život modernog čovjeka je nazamisliv bez fotografije i to u svakom aspektu, bilo kao sredstvo lične identifikacije ili kao čuvar najdragocjenijih uspomena. Nema profesije u kojoj fotografija ne ostvaruje značajan doprinos, od kulinarstva do astronomije ili od poljoprivrede do IT sektora. Ipak, kvantitet često utiče na to da previdimo kvalitet. Osnovni zadatak “Male škole fotografije” je naučiti prepoznati kvalitetnu fotografiju i primjeniti je u svom privatnom ili profesionalnom životu”, navode iz Sekretarijata za kulturu i obrazovanje.

Posjedovanje fotografske opreme nije obavezno za učešće, dovoljan je mobilni telefon. Mladi će kroz radionicu naučiti da se uz pomoću kreativnosti mogu nadomjestiti neki tehnički nedostaci i postići nova zanimljiva rješenja, što je pogotovo značajno za one sa umjetničkim afinitetima.

Prvi mjesec radionice biće posvećen upoznavanju sa polaznicima, njihovim afinitetima, koja ih vrsta fotogafije interesuje i koju opremu posjeduju. Učesnici će imati priliku da saznaju više o istoriji fotografije, sa akcentom na stvaraoce iz Herceg Novog: studio Laforest, Luka Cirigović i Stevo Lepetić, kao i da se upoznaju sa tehničkim osobinama fotografske kamere.

Tokom drugog mjeseca tema će biti osnovni likovni elementi, razumijevanje svjetlosti i upoznavanje sa osnovnim pravcima u fotografiji: reportažna, pejzažna, portretna.

Posljednja trećina ove fotografske radionice će biti fokusirana na lične afinitete polaznika, tačnije bavljenje onom granom fotografije koja njih interesuje, uz naglasak na praktičnu primjenu već stečenih znanja.

Iz Sekretarijata pozivaju sve zainteresovane da se od sjutra, 25. oktobra do 03. novembra prijave za učešće na radionici.

Za prijave i sve dodatne informacije možete se obratiti mejlom na adresu  kultura.lazarevic@hercegnovi.me, ili pozivom na broj telefona 067811102.

Najčitanije