8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD: 15. decembra biće objavljeni povjerljivi dokumenti o atentatu na Kennedyja

John F. Kennedy – Kenedi

Neki od tajnih dokumenata vezanih za atentat na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja biće objavljeni 15. decembra, dok će ostatak biti spreman za objavu u roku od godinu dana, javlja Anadolu Agency (AA).

U priopćenju Bijele kuće s potpisom američkog predsjednika Joea Bidena navodi se da se 15. decembra očekuje dovršetak redigovanja predmetnih dokumenata, a Državnom arhivu (NARA) će biti data dodatna godina za preostali dio dokumenata čije redigovanje nije dovršeno.

Ubistvo Kennedyja je opisano kao “veoma duboka nacionalna tragedija koja nastavlja da odjekuje u sjećanju Amerikanaca koji su živjeli taj strašni dan i američku istoriju”, podsjećajući da je 250.000 dokumenata, koji čine 90 posto dokumenata u zbirci NARA-e, otvoreno za javnost.

Američki predsjednik John F. Kennedy ubijen je 22. novembra 1963. godine u Teksasu, gdje je otišao zbog izbornih aktivnosti.

U istrazi koju je vodio predsjednik Vrhovnog suda Earl Warren, zaključeno je da je Lee Harvey Oswald, koji je izvršio atentat, djelovao sam. Međutim, istraga je kritikovana zbog navodne nekompletnosti, a komisija osnovana u Kongresu kasnije je proglasila da bi atentat mogao biti zavjera.

Najčitanije