16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pravac Kotor: Zimske fešte u Kotoru kao kruna uspješne godine

Opština Kotor i Turistička organizacija Kotor na današnjoj press konferenciji su predstavili Kotorske zimske fešte (Kotor Winter Fest), višemjesečnu manifestaciju koja od 3. decembra 2023. do 3. februara 2024. godine objedinjuje novoosmišljena i tradicionalna dešavanja, koja su se prethodnih godina održavala u Kotoru povodom božićnih i novogodišnjih praznika. Među njima su manifestacija Od Božića do Božića, koncerti, dječji bazari, papalade, te mnogi drugi događaji za sve starosne dobi.

“I tokom ove godine velika imena domaće i regionalne scene nastupiće u Kotoru tokom božićnih i novogodišnjih praznika u gradu koji se profilisao kao grad dobre muzike i dobrog muzičkog ukusa. Večeras na gradskoj rivi imamo muzički program u izvođenju Tijane, Jelene, Dragana, a zatim 23. decembra počinje manifestacija Od Božića do Božića koja se ove godine održava po deseti put. Istog dana na gradskoj rivi ćemo imati koncert lokalnog benda Kukavice, 24. decembra će se tradicionalno služiti priganice na glavnim gradskim vratima u organizaciji domaćica NVU Karampane, a u večernjim časovima će se održati koncert klape Assa Voce, 25. decembra smo pripremili proslavu Božića za vjernike rimokatoličke vjeroispovjesti uz nastupe benda Crveno i crno, Nena Belana i Fiumens,” najavila je predstavnica TO Kotor, Emilija Radulović.

Uslijediće nastup grupe Perper 27. decembra, 28. će biti održan Novogodišnji bazar “Sretno dijete, sretan grad”, 29. decembra će biti upriličena dječja predstava “Džumbus u kancelariji Djeda Mraza”, a u večernjim satima nastup Nitro benda, dok će 30. tradicionalno biti organizovana Bajka za nazdravlje gdje Djeda Mraz, Baba Mraz i vilenjaci posjećuju Dječju bolnicu i porodilište.

Centralni događaji ovog bogatog programa su svakako tri večeri novogodišnjeg programa velikih regionalnih zvijezda, harmonikaša Aleksandra Sofronijevića (30. decembra), pop dive Severine (31. decembar) i muzičkog čarobnjaka Dina Merlina (1. januar).

Osim centralne proslave, 30. decembra će za najmlađe biti upriličena i Dječja Nova Godina kada će praznična čarolija oživjeti uz nastupe Tijane Dapčević, Zoe Kida i dječjeg hora SPD “Jedinstvo”.

Sjajni nastupi goste očejuju i u novoj godini, te će za pravoslavni Božić nastupiti Yu Grupa, 13. januar je rezervisan za nastup Goce Tržan, dok će kompletnu manifestaciju 3. februara zaokružiti regionalna zvijezda Adi Šoše svojim koncertom za pamćenje.

Za program u trajanju od 65 dana sa preko 30 učesnika zaslužna je uspješna saradnja koju imaju TO Kotor i Opština Kotor, te je o samom značaju ovog ali i mnogih drugih značajnih zajedničkih projekata na konferenciji govorio sam predsjednik Opštine, Vladimir Jokić.

Kotor – Novogodišnje kućice

“Naša ideja jeste da Kotor koji je započeo dočeke nove godine na otvorenom u Crnoj Gori vratimo ne samo na regionalnu mapu, nego da ga kao mjesto okupljanja, dobrog provoda i kvalitetnog sadržaja stavimo i na evropsku mapu. Osim kulturnih i svih drugih potreba našeg stanovništva radimo u svrhu poboljšanja privrednog ambijenta za poslovanje u Kotoru. Kapaciteti za novogodišnje praznike su gotovo rasprodat, privatni smještaj je dobro bukiran i na ovaj način konačno završavamo onu priču o sezonalnom karakteru turizma u Kotoru,” saopštio je Jokić.

Predsjednik Opštine je napomenuo da su upravo ovakav koncept i ovakav pristup TO Kotor doprinijeli da privredna aktivnost u gradu poraste, što je u krajnjem rezultiralo visokim predloženim budžetom za 2024. koji po planu iznosi 44.682.000 eura što je do sada najveći budžet u istoriji Kotora.

Direktor TO Kotor, Jovan Ristić dodaje da su u tom procesu svi imali istu ideju i želju da se pozicija Kotora vrati Kotoru u fokus regiona kada su fešte i dočeci u pitanju.

“Mislim da smo ove godine već došli do toga da ćemo imati nekih deset mjeseci vrlo dobre posjećenosti, mnogo aktivnosti, mnogo lijepih dešavanja. Kada je u pitanju popunjenost ostalo je još vrlo malo smještajnih kapaciteta kako u privatnom, tako i kolektivnom smještaju. Prošle godine smo već tokom decembra i januara ostvarili nešto manje od 60.000 noćenja, vjerujem da ćemo to uduplati u ovom periodu,” saopštio je Ristić.

Direktor To Kotor napominje svim gostima zainteresovanima da provedu praznike u Kotoru da bi trebali što prije da rezervišu ono što je ostalo od smještajnih kapaciteta, te ističe da će javnost u narednim danima biti informisana o režimu saobraćaja, o slobodnim parking mjestima i svim praktičnim inforamicijama za one koji dolaze na koncerte.

“Pozvao bih sve ne samo da za novogodišnje praznike dođu u Kotor, nego da iskoriste sve ovo što smo pripremili i što Kotor Winter Fest pruža. Baš kao što naš slogan poručuje – Pravac Kotor,” poručio je Ristić.

Najčitanije