16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori tradicionalno podijeljeni uoči Božića

CPC naložila badnjake / foto Mediabiro

Vjernici Crnogorske (CPC) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori u petak su tradicionalno na dva različita mjesta u prijestolnici Cetinju obilježili pravoslavni Badnjak, ali ovoga puta nije ih razdvajao kordon policije.

Tradicija tzv. paljenja badnjaka obnovljena je prije tri desetljeća i od tada je odvojeno provode svećenstvo i vjernici CPC-a i SPC-a, a do prošle godine metalne ograde i jake policijske snage razdvajale su okupljene.

Pravoslavni vjernici u subotu slave Božić po julijanskom kalendaru.

Ceremoniju za vjernike CPC-a predvodio je mitropolit Mihailo, a ispred Cetinjskog manastira badnjak su zapaliti predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Mitropolit SPC-a Joanikije pozvao je da se među vjernicima premoste raskoli.

“Nije problem što ne mislimo isto, već što se naše međuljudske razlike pretvaraju u svađe, podjele i ponekad u mržnju i sukobe”, rekao je Joanikije istaknuvši da gdje ima “pravih ljudi različita mišljenja su dobar povod za dijalog i bratski razgovor.”

Mitropolit SPC-a je nešto ranije u Božićnoj poslanici pozvao stanovnike Crne Gore da izađu na već izvjesne, ali ne i raspisane izvanredne parlamentarne i predsjedničke izbore i slobodno glasaju.

Srpska pravoslavna crkva imala je veliki utjecaj na ishod prošlih parlamentarnih izbora u kolovozu 2020. godine, kada je prvi puta nakon 30 godina Milo Đukanović poražen.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije