4 C
Kotor

Slušaj online radio

Micev: Zahlađenje sutra veče, u utorak snijeg u planinama

Boka Kotorska foto Z. Nikolić

Prvih dana 2023. godine u Crnoj Gori ali i Evropi temperature su neobično visoke za ovo doba godine, oboreni su i temperaturni rekordi, kazao je meteorolog Branko Micev. Promjenu vremenskih prilika, Micev najavljuje za sutra veče.

– Neobične vremenske prilike prate nas ovih dana. Imamo relativno visoke temperature za ovo doba godine a u pojedinim mjestima oboreni su temperaturni rekordi od 1. januara. Recimo na području Žabljaka od šest proteklih dana, tokom četiri dana oboreni su temperaturni rekordi. Juče na području Ulcinja imali smo oboren poluvjekovni temperaturni rekord – kazao je Micev u emisiji Dobro jutro Crna Goro na Televiziji Crne Gore.

On je objasnio i da su vremenske prilike uslovile i maglu i taloženje čestica pa, kako je kazao, zato imamo narušen kvalitet vazduha u urbanim sredinama.

Micev je kazao i da su visoke temperature i obaranje rekorda zabilježani ne samo u Crnoj Gori i regionu već i čitavoj Evropi.

– Početak godine je u znaku, rekao bih, afričkog scenarija. Danas i sutra imaćemo lijepo brijeme, sunčano, stabilno, prosječne tremperature danas i sjutrra do 17 stepeni i to je neobično visoka teperatura za ovo doba godine – kazao je Micev.

Za sutra veče najavljuje jače naoblačenje.

– Krajem dana i tokom noći u južnim i jugozapadnim predjelima počinje kiša. U ponedjeljak biće oblačno sa kišom u najvišim planinama na sjeveru susnježica i snijeg. U ponedjeljak, krajem dana i tokom noći kiša će preći u snijeg i u zimskim turističkim centrima – najavio je meteorolog.

U utorak očekuje osjetno svježije vrijeme.

– Slaba kiša u prijepodnevnim satima u centralnim i južnim predjelima, na sjeveru se snijeg očekuje u zimskim turističkim centrima čak i u nižim oblastima. U zimskim centrima očekuje se formiranje sniježnog pokrivača a naročito na području Durmitora, Bjelasice i Prokletija. Intenzivnije padavine imaćemo u širem regionu Prokletija – najavio je Micev.

Prema meteorološkim podacima padavine će, kaže, prestati u utorak do kraja dana a u srijedu, četvrtak i petak uglavnom bez padavina.

– Smjenjivaće se sunce i oblaci, uglavnom bez padavima, tek ponegdje biće uslova za slabu kišu a na sjeveru za slab snijeg. Dakle, očekujemo promjenu vremeskih prilika od nedjelje naveče – zaključio je Micev.

Najčitanije