7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Prazni aerodromi, prazne i kase: Izgubljeni milioni zbog zastoja avio-saobraćaja

Aerodrom-Podgorica

Aerodromi Crne Gore zbog pandemije izazvane virusom korona imaju višemilionske gubitke. Broj putnika na oba aerodroma je drastično smanjen. Posljedice osjeća i turistička privreda. Ipak, kako javlja RTCG, svjetlo na kraju tunela se nazire. U najavi je povratak niskobudžetnih avio kompanija, krajem ove ili početkom naredne godine i uspostavljanje novih avio-linija prema udaljenim tržištima.

Poluprazne piste i aerodromska zdanja, već mjesecima mogu se vidjeti i širom Evrope i svijeta. Gubici su milionske vrijednosti.

“Imamo na današnji dan preko 2 miliona putnika manje, obim saobraćaja je 64 odsto u odnosu na prošlu godinu, a prihod je niži skoro 25 miliona”, ističe direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić.

Avio saobraćaj je značajno redukovan ali ne i obustavljen, ipak, u avionima koji poslednjih mjeseci i dana prevoze putnike, više je praznih nego zauzetih sjedišta.

“Otprilike na oba aerodroma imamo oko 1000 putnika dnevno, i to je negdje neki prosjek”, saopštio je Orlandić.

Gubici cijele turističko-ugostiteljske djelatnosti

Zastoj međunarodnog avio saobraćaja i epidemiološka ograničenja negativno su uticali na poslovanje turističke privrede.

“Nama gro posla čine avio aranžmani i tiketing, tako da se tu jedan kolaps dogodio i ne znamo šta će u budućnosti biti”, navodi Milija Bojić iz turističke agencije “Grand”.

“Apsolutno da i naš esnaf ugostiteljstva osjeća neprisustvo avio kompanija”, napominje menadžer podgoričkog restorana “Porto” Nikola Buzdovan.

“Do potpunog uspostavljanja avio saobraćaja, koji ćemo vidjeti kako će uopšte izgledati, ne možemo računati na neki značajniji priliv turista”, kaže Nemanja Nikolić, direktor hotela “Hilton” Podgorica.

U ovom trenutku rijetke su rentabilne avio konekcije.

“Bez obzira na tu činjenicu primjetan je broj turista sa destinacija, sa kojima je uspostavljena avio linija”, kaže direktorica Turističke organizacije Podgorica Irena Rogošić.

U našu državu je, do kovid krize, avionom dolazilo 54 odsto gostiju. Sada tempo diktira epidemiološka situacija.

“Mogu reći da nam je linija sa Beogradom dosta solidna i svakako linija prema Istanbulu, praktično svaki let je pun”, saopštio je Orlandić.

Nedavno je najavljeno uspostavljanje avio saobraćaja sa Ukrajinom, a očekuje se i povratak niskobudžetnih avio kompanija u Crnu Goru.

“Imamo neke najave početkom, odnosno pred Novu Godinu, i početkom naredne godine. Ja ipak mislim da to neće biti u tom vremenskom periodu, ali kraj februara, početak marta, siguran sam”, ističe Orlandić.

U toku su intenzivni pregovori za dovodjenje turista iz regiona i udaljenih tržišta u Crnu Goru tokom zimske sezone. Avio kompanijama biće ponuđeni povoljni aranžmani.

Nacionalni prevoznik Montenegro Erlajns i ove zime, ako bude uslova, spajaće Crnu Goru sa svim državama Evropske unije.

Najčitanije