17 C
Kotor

Slušaj online radio

Trajekti doplovili i u splitski pomorski muzej

izložba_trajeki

Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Grada Crikvenice izložbom ‘Prva na Jadranu’, te i popratnim dvojezičnim katalogom, obilježavaju 60. godišnjicu puštanja u promet prve trajektne linije na istočnom Jadranu koja je povezivala Crikvenicu i Šilo na otoku Krku; piše HRT.

Izložba je bila postavljena u junu 2019. godine u Crikvenici, a bila je otvorena u gradskom Muzeju do kraja rujna ove godine, te je sada izložena u Splitu.

„Izložba ‘Prva na Jadranu’ uplovila je u Split gdje će biti postavljena u Hrvatskom pomorskom muzeju na Tvrđavi Gripe. Izložbu će posjetitelji imati prigodu razgledati do 30. januara iduće godine“ – ističu organizatori.

Crikvenica tokom 1960. započinje svoj snažni turistički razvoj koji je, između ostalog, povezan s njenim dobrim prometnim položajem i sve razvijenijom prometnom mrežom.

„Osim izgradnje Magistrale, veliki su pomaci napravljeni 1959. godine puštanjem u promet trajektne linije Crikvenica-Šilo. Liniju je održavao legendarni trajekt Bodulka kojeg pamte svi stariji Crikveničani kao i stanovnici drugih otočnih mjesta na Jadranu koje je Bodulka povezivala s kopnom. Bodulka je kao prva na Jadranu ‘uplovila’ u povijest ne samo Crikvenice, nego i općenito prometa Hrvatske“ – stoji u katalogu izložbe.

Izložba osim trajektne linije tematizira i općenito razvoj crikveničke luke, parobrodarske linije koje su prije pojave trajekata bile glavne poveznice obalnih naselja, ali i povijesnu usmjerenost Crikveničana na istočnu obalu otoka Krka što utječe na osnutak mjesta Šilo te naposlijetku gradnju Krčkog mosta koji ove godine obilježava 40 godina od otvaranja za promet.

Video reportažu pogledajte ovdje.

Najčitanije