16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Praznik autorskog filma u Perastu

Jelena Mila, Fortezza

Međunarodni filmski festival Forteca u Perastu počinje večeras i traje do 30. jula i najavljuje bogat cjelodnevni program namijenjen brojnim gostima iz svijeta kinematografije, ali i publici svih generacija koji će se održavati na različitim lokacijama u Perastu.

Šesto izdanje Fortece otvoriće istorijska drama “Iseljenici/Emigranti” reditelja Erika Popa, večeras u 21 čas na peraškom trgu.

Imigranti plakat

”’Emigranti’ je visokobudžetna epska drama zasnovana na priči Vilhelma Moberga o Šveđanima koji su sredinom 19. vijeka odlučili da bijedu i siromaštvo ostave za sobom i započnu novi život na drugoj strani Atlantika. Glumačka ekipa obuhvata i: Lizu Karlehed i popularnog Gustava Skarsgarda, koji glume pored Sofije Helin, Lene Stromdal i švedske muzičke pop zvijezde Tove Lo”, navodi se u sinopsisu.

U okviru Fortece će biti prikazana najnovija ostvarenja iz Švedske, Norveške, Finske, Danske, ali i Indije, Tajvana, Kine, kao i iz regiona Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Grčke, najavljuje organizatorka, izvršna direktorka i selektorka festivala Jelena Mila.

Ona ističe da program obuhvata deset najnovijih dugometražnih igranih filmova koji će biti prikazani na peraškom trgu u 21 čas, kao i dvadeset dokumentarnih i kratkometražnih filmova u takmičarskoj selekciji čije će projekcije biti upriličene svakog dana u 18 časova u porti Crkve Roždestva presvete Bogorodice. Pored ove tri, ovogodišnja Forteca ima i selekciju filmova za djecu i omladinu koja je planirana od 19 časova na glavnom trgu.

Fortezza repertoar

”Moja ideja je autorski film, na tome zaista insistiram. Mislim da smo svi zaista siti blokbastera koje nam serviraju mediji i jeftine produkcije ili skupe produkcije sa jeftinim sadržajem zabave. Bavimo se ozbiljnim temama. Perast je u središtu Evrope, pa je favorit evropski film. S te strane sjever Evrope spuštamo na jug Evrope. Kada su filmovi u pitanju – svaka priča je priča za sebe. Filmovi su selektovani u kontekstu prostora u kojem se realizuju, ali i prikazuju”, poručuje Jelena Mila.

Pored navedenih, neki od interesantnijih naslova u programu su i: dokumentarac iz Indije “Ahimsa Gandi: Power of the Powerless” za koji režiju potpisuje Rameš Šarma, danski igrani film “The Butterfly Swing”, Sorena Kragh Jakobsena, dokumentarac “KEIF” iz Sjeverne Makedonije u režiji Blaža Duleva, igrani film “A bili smo vam dobri” režisera Branka Šmita, noviji švedski film “Suedi”, Manuela Konče, “Zlatni dečko”, Ognjena Jankovića iz Srbije, dokumentarac “Putovanje” Aleksandre Mitrić-Štifanić, dokumentarni film iz Bosne i Hercegovine “Neki Novi Brodvej”, Denisa Bojića, norveški “Origin of man”, Pjotra Sapegina i niz kratkih, animiranih, dokumentarnih i drugih filmova.

Fortezza repertoar

Žiri festivala sastavljen je od lokalnih filmskih stvaralaca i čine ga: dramski pisac Milo Vučinić, producent Miljan Gogić, fotograf Irena Bajčeta, dramaturg Dragan Koprivica. Oni će ocjenjivati filmove i dodijeliti nagrade najboljima u kategorijama: najbolji film, najbolji ženski filmski rukopis i specijalne nagrade u tri selekcije: igrani, dokumetarni (sve dužine) i kratki film. Naravno, posebno mjesto uvijek ima nagrada publike i nagrada savjeta najmlađih, a to je nagrada za najbolji film za djecu, dodala je Jelena Mila.

Festival Forteca će 30. jula biti zatvoren svečanom dodjelom nagrada i projekcijom grčkog igranog film “Medeja” iz 2022. u režiji Dimitrija Atanitisa. Kompletan program i sve dodatne informacije dostupne su na sajtu Festivala www.fiffp.com. Ulaz je slobodan, ali je broj mjesta ograničen, a apeluje se na poštovanje preporučenih mjera u cilju zaštite zdravlja.

Najčitanije