17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Prčanj – održana tradicionalna Pašticada

Tradicionalna prčanjska Pašticada održana je u subotu u Domu Slobode. Kao i uvjek za manifestaciju je vladalo veliko interesovanje, a sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Prisutne je na početku pozdravio predsjednik NVO Bope Zvonko Usanović, koji je istakao da se Pašticada u ovom formatu održava 41. put.

Nekada su nakon spaljivanja karnevala na prčanjskom mulu, svečanu večeru uz paštu i njoke mještani pripremali jedan kod drugoga, po kućama, a u novije doba, to je preraslo u zajedničku zabavu u Domu Slobode.

Stari običaj su obnovili članovi KUD „Napredak” 1975. godine, koji se nastavio do današnjih dana, sa jednom pauzom ratne 1991.godine.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji na našim prostorima, koja se održava više od šest decenija i kojoj prisustvuju prčanjski domaćini i brojni gosti.

Pašticada je dio tradicije mjesta, a ovaj običaj iz Venecije, koja je bila centar karnevalskih svečanosti, donijeli su pomorski kapetani.

Uz Usanovića i Zorana Brguljana koji su čitali testament ovogodišnjeg prčanjskog karnevala Palminka Surlaševića,već po tradiciji nastupio je i humorista Dragan Sklender Pele, koji već više od dvije decenije zasmijava publiku na ovoj pučkoj fešti.

Održavanje prčanjske Pašticade pomogli su brojni sponzori, a organizatori su NVO Bope i MZ Prčanj.

/Radio Kotor/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije