26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Predavanje o ljetnjikovcima Rijeke dubrovačke

Sorkocevic

“Povijesna svakodnevica u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke (15.-19.st.)”, naziv je predavanja koje će u četvrtak 10. maja sa početkom u 20 sati u galeriji ljetnjikovca Buća-Luković” u Tivtu održati prof.dr. Stanislava Slavica Stojan.

Organizator predavanja naučne saradnice u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku i redovne profesorice Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku. je Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

U ljetnim stanovima Rijeke dubrovačke već u petnaestom vijeku čuli su se glasovi dubrovačkih pjesnika na hrvatskom jeziku, poput Džore Držića ((1461-1501) Šiška Menčetića (1457-1527). U tom okruženju nastao je znakoviti opus starijih hrvatskih latinskih pjesnika poput u Rimu lovorom ovjenčanog pjesnika Ilije Crijevića (1463-1520). U Rijeku dubrovačku je često i rado dolazio Marin Držić (1508-1567) i boravio u blizini izvora Omble, jer je njezin pastoralni svijet donosio smiraj u njegov neuredni, rashodima i oskudicom opterećeni život.  Zamišljao je prostor Rijeke dubrovačke kao pozornicu svojih pastirskih igara, a rustikalni prolaznici koje je sretao u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Dubrovačke Republike sa Otomanskim Carstvom, pretvarali su se u nezgrapne i smiješne protagoniste njegovih drama. Na terasi svoje ljetne vile u Rijeci dubrovačkoj pisao je Ivan Gundulić (1589-1638) svoja književna djela i čitao svoje stihove prijateljima koji su ga tamo posjećivali. U 18. stoljeću Rijeku dubrovačku opjevali su posljednji hrvatski latinisti, a u ljetnom dvoru kompozitora i diplomata Luke Sorkočevića okupljali se najznačajniji intelektualci onog vremena i znameniti gosti iz inostranstva poput Alberta Fortisa.

Najčitanije