20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstava “Oleana” premijerno u Tivtu

Sa press konferencije

Pozorišna predstava “Oleana” tivatskog Centra za kulturu, biće premijerno izvedena u nedjelju 19. novembra u 20 sati u Velikoj sali centra.

Goran Božović, direktor Centra za kulturu Tivat, podsjetio je da je riječ o trećoj premijeri u produkciji ove ustanove kulture u ovoj godini.

“Nakon Ćelave pjevačice u režiji Jagoša Markovića (samostalne produkcija CZK Tivat), i predstave Zajedno u režiji Jane Maričić (koprodukcija sa SNP Novi Sad, Beoart, Kulturni centar Pančeva), sada druga ovogodišnja samostalna produkcija, pozorišna predstava Oleana, u režiji Egona Savina. Tekst Dejvida Mameta, američkog pisca koji je dobitnik Pulicerove nagrade, nastao je prije tri decenije, ali je vrlo moderan i u današnje vrijeme, vrlo intrigantan. Komad govori o manifestaciji moralnog posrnuća i lošeg sistema vrijednosti, koji je u današnje vrijeme izraženiji nego ikad. Jedan muškarac i jedna žena, a dvije istine. Koju god stranu zauzmete vjerovatno griješite” kazao je Božović.

On je istakao da je riječ o dobroj priči, psihološkoj drami, koju CZK radi sa velikanima pozorišne umjetnosti regiona, ponovo sa Egonom Savinom, premijerno sa Branislavom Lečićem, i sa mladom perspektivnom glumicom Jovanom Krstić, kojoj će možda baš ova predstava biti odskočna daska prepoznatljivosti, makar u Crnoj Gori.

Reditelj predstave, Egon Savin, kazao je da mu je ovo treća predstava koju radi u Tivtu te da mu je uvijek veliko zadovoljstvo da radi u ovom gradu. Ovoga puta na scenu donosi izuzetno slojevit i kompleksan komad Davida Mameta koji je jedan od najizvođenijih komada u svijetu posljednjih decenija.

Sa press konferencije

“Ovim komadom razorena je tradicionalna slika o obrazovnom sistemu, pedagogiji, slobodoumnim nezavisnim intelektualcima, čistoj i progresivnoj studentskoj omladini, ženskim pravima i ravnopravnosti polova, nasilju nad ženama…
Kompleksni odnos profesor-studentica u savremenom svijetu ogledalo je političkog licemjerstva, obostrane manipulacije i uzajamnog zlostavljanja. Naša “Oleana” je jedna autoironijska groteska na temu naše narcisoidnosti, nedostižnih ambicija, nekontrolisane požude i nastranih ideoloških uvjerenja!”, kazao je Savin.

Glumac Branislav Lečić istakao je da su muško – ženski odnosi itekako aktuelni dodavši da je dovoljno pogledati broj razvoda.

“Gotovo svaka zajednica koja u sebi ima korijen ljubavi posle izvjesnog vremena preraste u nešto drugo i za to je dovoljno pogledati broj razvoda. Konflikti veze koji postoje, uticaj pozicije muškaraca, ponašanje ambicioznih žena – sve su to guste teme koje postoje u ovom komadu. Kao analiza, kao metodologija rada koje je Egon sproveo u djelo meni se strašno dopada što smo mi secirali stvari iznutra i stvarali jednu psihološku odbranu i jednog i drugog lika”.

Jovana Krstić glumica kaže da je u tekstu izražen taj crno-beli pogled na svet koji pogotovu ima mlada ambiciozna studentkinja čiju ulogu tumači.

“Taj crno-beli pogled na svet u njoj formira i karakter. Dakle ona je ambiciozna ali i nesigurna u sebe. Tokom komada, svoje samopouzdanje gradi prije svega na svojoj trpeljivosti i agilnosti i  mogućnosti da istrpi bol. Ta projekcija koja je vrlo opsesivno usmjerena na profesora se naročito u trećem dijelu predstave pretvara u jedan, gotovo politički manifest”.

Premijera predstave “Oleana” zakazana je za 19 Novembar u 20.00h u velikoj Sali Centra za kulturu dok je repriza narednog dana u istom terminu.

Izvor:CG News

Najčitanije