16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen “Muljanski kantual“ kompozicije o. Konrada Eberta, napisane za župu Muo prije više od 130 godina

Knjiga “Muljanski kantual“ urednika don Roberta Tonsatija, predstavljena je u utorak u crkvi BDM Pomoćnice kršćana – Svetište bl. Gracije iz Mula, u kojoj su objavljene sakupljene kompozicije franjevca o. Konrada Eberta, napisane u Boki Kotorskoj za župu Muo prije više od 130 godina.

Muljanski kantual je predstavljen nakon mise koju je predvodio kotorski biskup, mons. Ivan Štironja, povodom blagdana BDM Pomoćnice kršćana,  a pjevački ansambl iz Zagreba pod vođstvom maestra Roberta Homena, dirigenta i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, uz pratnju Nevena Kraljića, orguljaša Zagrebačke Prvostolnice izveo je dio skladbi objavljenih u Kantualu.

Vrijedne kompozicije posjetioci su čuli po prvi put na mjestu za koje su izvorno nastale u crkvi Pomoćnice Kršćana, u kontekstu liturgije. Izvedena je i Missa Auxilium Christianorum (Misa Pomoćnice kršćana), komponirana za muljansku župnu crkvu i njezin tadašnji Hrvatski zbor „Zvonimir“.

Kantual (lat. cantuale) označava zbornik ili zbirku crkvenih pjesama ili skladbi kojom se služe crkveni glazbenici i orguljaši. Franjevac O. Ebert, gvardijan samostana na Prčanju, glazbena je djela napisao za potrebe same župe Muo u kojoj je na poziv tadašnjeg župnika don Antona Kosovića uspio osnovati muški zbor, te mješoviti orkestar i organizirati temeljitu glazbenu naobrazbu, a sve povodom službene beatifikacije bl. Gracije, bokeljskog blaženika rođenog na Mulu.

„Moja ideja vodilja cijelo vrijeme je bila, da note uobličimo i objavimo kao knjigu, ali ako samo to učinimo, neće doprijeti do svakoga. Zato je trebalo imati ovakav ansambl, orguljaša, dirigenta, koji će nam uprizoriti ono što je Muo bio prije toliko godina, i omogućiti da zajedno sa vama kao sudionicima ovog događaja, sve zajedno doživimo. Imali smo jedan presedan, kontekst liturgije, ove crkve, ovog mjesta…“ – kazao je Tonsati.

Ono što smo naslijedili treba braniti ne od zuba vremena već od zuba primitivizma. Smatram vrlo problematičnim da se olako shvaća naša kultura i baština, kultura Boke, bokeljskih Hrvata, bokeljskih Srba, bokeljskih Crnogoraca i naroda koji su se našli na ovom posebnom kutku zemlje.

Marija Mihaliček

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, Marija Mihaliček, kazala je da je „Muljanski kantual“ je nositelj autentičnih vrijednosti glazbene baštine u riznici duhovne kulture prvaka Boke.

“Dok je knjiga o. Konrada Eberta o Blaženom Graciji i danas živa, ostale skladbe su ostale nepoznate do dana kada je knjižicu sa prepisima skladbi otkrio don Robert Tonsati. Tačnije do dana kada je njegovim velikim naporom i trudom uvaženih muzikologa iz Zagreba pretočena u ovu knjigu i večerašnju izvedbu“ – kazala je Mihaliček.

Muljanski kantual donosi transkribirane notne zapise, koji, će sada čitljivi, potaknuti muzikologe na daljnja tumačenja, a skladbe biti izvođene na Mulu i drugdje, dodala je.

Muo – Muljanski kantual

Dirigent Robert Homen, izrazio je zadovoljstvo što mu je povjereno proučavanje partitura koje je sakupio don Robert Tonsati.

“Siguran sam da postoje skladbe koje treba otkrivati, za mene je ovo povjesni momenat, i nadam se da će ove skladbe i dalje živjeti i izvoditi se“, kazao je.

Muljanski kantual je objavljen financijskom potporom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Zagreba, Kotorske biskupije, Opštine Kotor i Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj.

/M.M/

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Najčitanije