20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen projekat TO Tivat – TransformaTivat

TransformaTivat

„TransformaTivat“  je naziv novog projekta Turističke organizacije najmanjeg bokeljskog grada, a koji je damnas i zvanično predstavljen otvaranjem izložbe umjetničkih slika napravljenih na djelovima javne infrastrukture na gradskoj rivi i šetalištu Pine u Tivtu

„TransformaTivat“ je priređen u sklopu manifestacije „Novembarski dani“ koja se održava u čast 21.novembra – Dana Opštine Tivat. Ovaj projekat koji je ideja tivatske Turističke organizacije, akcenat je stavio na lokalnu zajednicu i poboljšanje vizuelne estetike u susjedstvu. Primarni cilj projekta je donijeti umjetnost na neočekivanim mjestima, gdje radovi umjetnika mogu unijeti radost u svakodnevnom životu ljudi. Tako su proteklih dana od  od strane lokalnih umjetnika, oslikani ormarići za struju koji se nalaze na potezu od rive Pine do gradske lučice Kalimanj, pa su ti djelovi lokalne javne infrastrukture osim primarne, dobili  i drugu namjenu – da uljepšaju grad i poboljšaju urbani pejzaž Tivta.

TransformaTivat

“Željeli smo da uradimo nešto što nema samo jednokratni karakter, a ujedno nam pomaže i u prostupanju međunarodnoj selekciji projekta “Green Destunations” (Zelene destinacije). Stoga smo se  odlučili da u saradnji sa likovnim umjetnicima iz Tivta, oslikamo i uljepšamo ormariće za struju koji se nalaze na najudarnijem dijelu gradskog šetališta na potezu od hotela “Pine” do lučice Kalimanj. Zahvaljujem se umjetnicina koji su podržali ovu našu inicijativu i volonterski se uključili u nju da oslikaju ormariće: Jani Farkaš, Zoranu Kruti, Vladimiru Jovićeviću, Tanji Nikolić, Ivi Čelanović i Hani Mirkov. Do sada je oslikano pet ormarića, a uskoro će i Hana Mirkov to uraditi sa šestim ormarićem”- kazala je direktorica TO Tivat Danica Banjević naglašavajući da su na taj način željeli ne samo uljepšati grad, nego i napraviti svojevrsnu malu novu turističku atrakciju u samom centru Tivta.

U sklopu projekta “TransfiormaTivat”, TO je publikovala i poseban info-letak u kojem se nalaze svi podaci o oslikanim djelima sa biografijama umjetnika koji su ih napravili, a to je sve prezentirano i na internet portalu TO Tivat. Uskoro će sav taj materijal biti preveden i postavljen i na engleskom jeziku.

TransformaTivat – direktorica TO Tivat D. Banjević

“Svi ovi radovi predstavljaju i jedna vid društvenog aktivizma  i svi su vođeni jednom univerzalnom idejom – da mi nismo sami na ovom svijetu, da svi mi svojim akcijama možemo da  utičemo na životnu sredinu, na naš ekosistem, na zaštitu planete Zemlje i da kvalitet našeg života zavisi od očuvanosti ekosistema, te da smo putem mora i bića koja žive u njemu, a koja su osnovni motiv ovih umjetničkih djala, povezani sa čitavim svijetom.”- istakla je Banjević. Objasnila je da je motive i temu “Biča iz mora” predložila Jana Farkaš što su svi ostali umjetnici prihvatili, a TO je nabavila sav materijal potreban za oslikavanje ormarića. Banjević je izrazila nadu da će  slike napravljene akrilnim bojama potrajati i da će odoljeti kako atmosferskim uticajima, tako i jednom broju građana koji se inače, nesavjesno odnose prema javnoj infrastrukturi i mobilijaru.

TransformaTivat

Kako naglašavaju iz TO, “TransformaTivat” tura je vizuelni izlet putem kojeg stanovnici Tivta i gosti mogu istražiti uljepšane elektrenergetske kutije, koje se danas smatraju mini djelima javne umjetnosti. Ova tura je savršena za porodične aktivnosti, bicikliste i sve one koji uživaju u muralima, javnoj i uličnoj umjetnosti.

O djelima umjetnika…

1.Vladimir Jovićević – “Sealife painting”

Prepoznatljiv realistični pristup ni ovoga puta nije izostao sa djela slikara Vladimira Jovićevića, koji je sada interpretiran motivima riba grabljivica. Cirkularna forma rada vidljiva je njegovim sagledavanjem sa svih strana kutije za električno napajanje, čime se stvara utisak prirodnog kretanja kompozicije. Ljepotom kolorostičkog volumena rad dobija na punoći i živosti, i postaje gotovo stvaran. Ovim djelom, Vladimir nam ukazuje da u skladnom i uravnoteženom funkcionisanju planete učestvuju sva živa bića. Iako su grabljivice na samom vrhu lanca ishrane, njihovo nestajanje negativno bi uticalo na čitav podvodni ekosistem, a samim tim i na kvalitet čovjekovog života.

2. Tanja Nikolić – “Morska harmonija”

Tanja Nikolić nas kroz motive kornjače i meduze, koji su česti posjetioci našeg zaliva, podsjeća na njihovu ugroženost, ali i krucijalnu važnost za čitav ekosistem i morski svijet. Slikarski senzualizam umjetnica u ovom radu zasniva na izražajnim motivima koji levitiraju na plavoj pozadini. Beztežinsko stanje je gotovo opiljivo, i njime nas upućuje da samo čulom vida ne možemo narušiti tu harmoniju. U ovome jeste i bit Tanjinog rada: gledati, ne dodirivati.

3. Jana Farkaš – “Bića iz mora”

Rad Jane Farkaš svojevrstan je omaž svim nevjerovatnim stvorenjima sa kojima dijelimo planetu, naročito onima koja nas, putem vodene mase, povezuju sa cijelim svijetom. Kako i sama kaže, njena kompozicija je široka, duboka i planetarna. Duboko plavetnilo istaknuto je elegantnom vibracijom tamnih tonova koji nenametljivo umiruju čitavu kompoziciju, dok biće iz morskih dubina nesmetano zauzima fokusnu tačku. Individualnom poetikom i senzibilitetom, Jana nas ovim radom opominje da saosjećanje i empatija ne trebaju da predstavlju napor, već potrebu.

4. Iva Gopčević Čelanović – “Udahni”

 Djelo Ive Čelanović pod nazivom “Udahni” metaforična je poruka čovjeku da stane, udahne, i osvrne se na ljepotu življenja. Dio je ciklusa slika “Save oceans life” koji je nastao kao potreba da se skrene pažnja na predivna stvorenja koja žive pod morem i njime nas, jedinstvenim likovnim vokabularom, kroz motiv kornjače, napominje na međusobnu uslovljenost čovjeka i prirode. Kako i sama navodi, kvalitet života ljudi zavisi od očuvanosti morskog ekosistema koji već sada posustaje pod težinom čovjekove neodgovornosti.

5. Zoran Kruta – “Priča sa morskog dna”

Ovim radom Zoran Kruta nastavlja svoj umjetnički opus pod nazivom “Priča sa morskog dna”, na kojem već neko vrijeme intenzivno radi. Njegovo istraživanje morskog svijeta preko formi crteža i slike, odraz su ličnog traganja za onim skrivenim i nesvjesnim, a u ovom djelu umjetnik mu daje oblik trodimenzionalne slikarske projekcije. Melodičnost i živost kompozicija ogledaju se u prikazu ribe, čije se kretanje može sagledati sa svih strana kutije za struju. Nezavistan, harmoničan i jedinstven likovni izraz ni ovoga puta nisu izostali sa umjetnikovog rada. Pored ljepote kolorita i prefinjenosti izraza, uočavamo i jaku simboliku u prikazu udice koja nas podsjeća na sva iskušenja koja su prisutna u životu svih živih bića, i navodi nas da se zapitamo koliko smo, i jesmo li, različiti od ostalih živih bića na ovoj planeti.

6. Hana Mirkov – “Šarena hoba”

Ovo djelo će biti oslikano naknadno. Hana Mirkov odlučila se za motiv hobotnice. Svojim radom ona želi da skrene pažnju na izuzetnu inteligenciju koja je glavna odlika ovih morskih bića, ali i na njihovu mogućnost prerušavanja, pa djeluje kao da svoju kožu koriste za pravljenje trodimenzionalnih slika objekata u morskoj okolini. Zbog toga, kako sama kaže, namjerava da strujni ormarić zakamflira ovim inteligentnim predatorom koji će svoje pipke raširiti oko cijele kutije. Poznavajući Hanin dosadašnji rad, nema sumnje da će ovo biti savršeno izvedena kompozicija, bogatog kolorita i prepoznatljivog likovnog jezika.

Izvor:S.L.

Najčitanije