7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pregled kratkih vijesti iz Evrope

BERLIN – Situacija s pandemijom koronavirusa u Njemačkoj još je uvijek vrlo ozbiljna iako novi slučajevi zaraze ne rastu velikom brzinom, kazala je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je to izjavila nakon što je na sastanku s premijerima saveznih država u ponedjeljak odluka o daljnjem pooštravanju mjera odgođena za 25. novembra. Merkel je kazala da bi više voljela da je na jučerašnjem sastanku savezne vlade s pokrajinskim čelnicima  postignuta suglasnost oko strožih mjera, istaknuvši da je vrlo zabrinuta nekontroliranim širenjem virusa na nekim mjestima u zemlji, uključujući Berlin.
HELSINKI – Dok mnoge države teško upravljaju drugim valom koronavirusa Finska je uspjela zaustaviti rast novozaraženih, potpomognuta činjenicom da Fincima fizičko distanciranje dolazi prirodno. Iako Finska ima dobar rezultat u borbi protiv virusa i radi svoje lokacije i gustoće naseljenosti, ulogu igra i to što većina Finaca cijeni privatan prostor i samoću. Finska je u nedjelju na razini dva tjedna imala 54,2 slučaja zaraze na 100 tisuća stanovnika. Europa prosječno ima 576, a najgore pogođen Luksemburg 1302,8 slučajeva na 100 tisuća ljudi, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti. Hrvatska stoji na 802,5.
LJUBLJANA – U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1388 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još  45    oboljelih od  posljedica Covida-19,  najviše u jednom danu do sada, objavila je u utorak slovenska vlada. Obavljeno je 5326 testova, uz 26,06 posto pozitivnih rezultata, što je manje nego prethodni dan, kada je potvrđena 501 nova infekcija, uz udio zaraženih među testiranima od skoro 28 posto, te kad je bilo 34 preminulih. U bolnicama je trenutno 1275 oboljelih, što je 24 više nego jučer, od čega je 209 teže oboljelih na intenzivnoj njezi, objavilo je ministarstvo zdravstva u utorak.
BEČ – Austrija je smatrana uzorom tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, ali se u utorak ponovno zatvara a njezina vlada suočava s kritikama medija, stručnjaka i oporbe zbog nedostatka reakcije na širenje zaraze. Mediji, stručnjaci i oporbeni političari izmjenjuju se u svojim osudama konzervativno-zelene koalicijske vlade kancelara Sebastiana Kurza zbog njegova nošenja s drugim valom pandemije. “Manjak predviđanja” i “neodgovorno ponašanje” samo su neke od kritika usmjerenih prema administraciji otkad je u subotu najavljeno novo zatvaranje.
Izvor:Hina

Najčitanije