9 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena Strategija razvoja turizma Kotora do 2030. godine.

Foto – Tamara Vuković

Krajem decembra u hotelu Cattaro održana prezentacija Strategija razvoja turizma Kotora do 2030. godine.

Strategija razvoja turizma Kotora do 2030. godine počiva na principima održivog razvoja i koordinisanog destinacijskog menadžmenta koji omogućavaju adekvatan i stabilan napredak turističke destinacije, a pretpostavka za ostvarenje toga su optimalni prostorni planovi i razvoj skladne turističke politike, kao i razvoj novih turističkih proizvoda koji će omogućiti unaprijeđenje kvaliteta destinacije i dužu turističku sezonu.

Na izradi strategije radio je tim sačinjen od lokalnih stručnjaka iz različitih oblasti a koordinator izrade ovog strateškog dokumenta bio je prof. dr Ivo Županović. Radnu grupu su još činili: prof.dr Ilija Moric, mr Marija Lazarević, mr Milica Nikolić i Jelena Franović.

“Strategije rađena po principima koje Kotor mora da ima, a to je održivi razvoj turističke destinacije, koordininisani destinacijski menadžment, jer smatramo da turističke organizacije bez obzira na dosta limitirani zakonski okvir, mogu i moraju da budu više involvirani u upravljanje destinacijom, dok je i sa druge strane to bio jedan zadatak koji je definisala i Strategija razvoja Kotora od 2020. do 2024. Ono što su za nas bili bitni ciljevi je da definišemo jedan okvir za kontinuirani i održivi razvoj, da definišemo šta je maksimalna nosivost jedne destinacije, da u mjeri mogućeg uvažimo lojalnost ali sa druge strane da predložimo mjere i preporuke na koji način unaprijediti destinaciju po raznim parametrima. Metodologija koju smo koristili prevashodno kvalitativni i kvantitativni, zvanični i draft dostupni podaci, analiza stručnih i naučnih izvora, preporuka Svjetske turističke organizacije, preporuka Svjetskog savjeta za turizma, potom analize relevantnih dokumenata za razvoj Kotora, sastanci sa predstavnicima Opštine, TO, predstavnicima UNESCO-a… Sa druge strane, radili smo razne strukturirane upitnike kad su u pitanju lokalni stejtholderi- hotelijeri, restorani, udruženja turoperatora, turističkih agencija i na kraju domicilnog stanovništva od kojih smo dobili najveći broj značajnih odgovora“- kazao je prof. dr Ivo Županović.

On je kazao da je sadržaj Strategije po ključnim poglavljima vezan je za samu infrastrukturu, koja je na raspolaganju.

Foto – Tamara Vuković
Izrada Strategije razvoja turizma je vrlo bitan korak za Kotor jer turizam nudi veliki potencijal za sveukupni ekonomski razvoj ali je potrebno njegovo pažljivo planiranje kako bi se iskoristile prednosti ovog moćnog sektora koji se kontinuirano širi.
Destinacija mora, prije svega, sprovesti svrsishodno, strateško, sveobuhvatno i inkluzivno planiranje, uzimajući u obzir, ne samo kako će spoljni svijet percipirati destinaciju, već i etičke veze između lokalnog stanovništva, privrednika i lokalne i državne uprave, kako bi se podržao održivi rast i dugoročni uspjeh u razvoju turizma.
Planiranje turizma se ne odvija jednokratno već je to jedan kontinuiran i fleksibilan proces jer je i sam turizam vrlo dinamičan, pa je potrebno prilagođavanje novim trendovima.
Prezentaciji Strategije razvoja turizma Kotora prisustvovali su predstavnici Univerziteta, predstavnici NVO sektora, predstavnici turističke privrede, lokalne uprave kao i zainteresovani građani.

Najčitanije