7 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka na Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2023”

Sabatina 2023. foto CDPR

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su na 33. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2023”, koji je održan od 09 – 12. novembra u Dubrovniku, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića.

Navešćemo za sve one koji vole i piju vino, da ga koriste zaista umjereno, ali i redovno, još i staru poslovicu Sv Augustina: „Vino bez mjere – otrov je!”.

Tokom susreta u Dubrovniku priređen je veliki broj programa, između ostalog i uvijek interesantna radionica o vinu prof dr Bernarda Kozine, ali kao i svake godine atraktivna Radionica „Wine Gastro Show”. Predstavljene su i nove knjige o vinovoj lozi i vinu izašle od prošle Sabatine. Tokom manifestacije i završne večeri donatori vina bili su PZ Putnikovići,
PZ Pošip Čara, PZ Dingač, Matuško vina, Pelješki vinogradar, Dubrovački podrumi i Terra Madre Komarna.

Istovremeno za vrijeme Manifestacije u subotu 11. novembra organizovan je za učesnike interesantan studijski obilazak Tvrđave Kaštio s pogledom na Ston i obilazak Stonskih zidina, kao i praktična prezentacija poljoprivrednih dronova tvrtke Agrigentum d.o.o., sponzora Sabatine. Nakon obilaska prvog hrvatskog Muzeja vinogradarstva i vinarstva – Putniković uslijedio je prigodni ručak u PZ Putnikovići.

Prilikom boravka na „Sabatini 2023” predstavnici CDPR-a predstavili su crnogorskoj javnosti već dobro poznati edukativni materijal „Grožđe – hrana i lijek” i „Vino – hrana i lijek” i podijelili ga prisutnim sudionicima. U brošurama su objašnjena sva ljekovita svojstva grožđa i vina, sastav i koristi od istog, kao i njegovo preventivno dejstvo u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući kancer i oboljenja srca i krvnih sudova.

Međunarodni susret vinara „Sabatina 2023” je kao i uvijek istovremeno bio prilika da CDPR, koje propagira pravilnu i zdravu ishranu, uz zdrave stilove života i konstantnu fizičku aktivnost (FA), predstavi svoje djelovanje. Ono što stalno naglašavamo je da je prevencija uz pravilnu i zdravu ishranu, kao i stalnu FA prvi i osnovni štit u borbi protiv ove opake bolesti.

Najčitanije