7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Folklorna smotra u Kotoru okupila preko 250 djevojčica i dječaka

Smotra dječjih folklornih ansambala Crne Gore okupila je u kotorskoj velikoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković“ oko 250 mališana uzrasta do 12 godina, brojne roditelje, goste, prijatelje i ljubitelje izvođačke umjetnosti etnološkog nasleđa naroda ovoga podneblja.

Bila je ovo prilika da se mali folkloraši oprobaju na sceni u javnom nastupu, da osjete čari igranja u narodnoj nošnji, da prebrode tremu i nauče da greška u koracima nije ništa strašno, te da pogledaju kako to rade i njihovi drugari i drugarice iz sličnih društava i da nauče nešto novo. Nastupili su folkloraši iz FA „Crna Gora“ i KUD „Mladost“ iz Podgorice i KUD „Špiro Kaluđerović“ iz Zete, FA „Zahumlje“ Nikšić, KUD „Volođa“ iz Pljevalja, KUD „Njegoš“ sa Cetinja, KUC „Kadena“ Tivat, KUD „Ilija Kišić“ Zelenika, Herceg Novi,  koji su se predstavili koreografijama sa igrama i plesovima iz Crne Gore, Srbije, dok su domaćini – FA „Nikola Đurković“ iz Kotora nastupili u tri postave, sa koreografijama plesova iz Boke Kotorske, igrama iz Ponišavlja i šopskim igrama. Specijalni gosti bili su mališani iz Mostara, folkloraši KUD „Rodoč“ iz Mostara, koji su izveli koreografiju „Imam janje maleno“. Poseban utisak ostavila je ženska vokalna grupa iz Kotora koja otpjevala uživo pjesmu iz Boke.

-Ova smotra mnogo znači za crnogorski folklor, radost susreta djece koja vole da igraju, jer ovakvih festivala nema mnogo. Ovo je drugi takav, bio je jedan u Beranama, puno toga je bilo više za odrasle, a djece koja igraju folklor ima jako puno. Neki od njih nemaju priliku za javne nastupe van svoje sredine, ne mogu da putuju i ovo je idealna prilika da se upoznaju sa svojim vršnjacima iz okruženja. Ovo je za sve njih veliki događaj, jer smo ranije tokom dana obišli „Akvarijum Boka“, „Pomorski muzej, a poslije koncerta imaćemo malu zabavu i druženje, kaže za Boka news Arman Bećović, koreograf KUD „Volođa“ iz Pljevalja, odakle je došlo 20 djevojčica (nema dječaka). One su izvele splet igara iz Srbije i to u predivnim nošnjama, haljinama i jelecima sa ručno rađenim vezom i čipkom.

-Sve je ručni rad, naše bake imaju stare čaršave, stolnjake sa starinskom čipkom, pa se sve to iskoristi, krojač lijepo ukroji, objašnjava Bećović.

Radost nastupa i druženja osjetili su i mališani iz Grblja, koji su okupljeni pri FA „Nikola Đurković“.

Folklorna smotra u Kotoru

-Sad idemo na druženje, sokić, da gledaju nastupe drugih grupa, da osjete i vide drugačiju kulturu, kaže za Boka news mladi koreograf  Dušan Šušić i dodaje da su nedavno djeca nastupila na folklornoj smotri u Užicu, gdje su imala priliku da vide vršnjake iz Kine i drugih krajeva svijeta. Šušić je pripremio grupu od 15 djevojčica i dva dječaka iz Grblja za „Igre iz Ponišavlja“. Oni vježbaju u sali Osnovne škole „Nikola Đurković“ u Radanovićima. Primjetan je nedostatak muških folkloraša, što je situacija u većini ansambala u cijeloj Crnoj Gori i to je trend već duži niz godina.

-Veliki je odaziv djece za folklor, tako mali kraj, a ima preko 70 polaznika od predškolskog uzrasta do šestog razreda. Djevojčice se mnogo više prijavljuju, dječaka fali, razlika je velika, a tako je već duže vremena, još kad sam ja igrao folklor kao dijete, uvijek je bilo više djevojčica. Trebalo bi da se malo motivišu i roditelji da dječake dovedu na folklor, ne znam odakle to potiče, da li iz kuće, iz društva, ali pozivamo mame i tate da animiraju dječake da se druže sa nama uz igru i pjesmu, poručuje Šušić.

Folklorna smotra u Kotoru – Djevojčice iz Volođe

 Smotru su podržali Opština Kotor- Sekretarijat za kulturu i Turistička organizacija Kotora.

-Dobrodošli na ovu jedinstvenu manifestaciju na ovim prostorima, jer vidjećete preko 250 članova folklornih ansambala. Presrećan sam prije svega što je podrška od vas, rpditelja i prijatelja ovolika i naravno što smo okupili ovoliki broj djece u Kotoru. Nadamo se da će ovo ubuduće da preraste u tradicionalnu manifestaciju, jer imamo lijep „vjetar u leđa“ od lokalne zajednice. Hvala što ste došloi da ih podržite a siguran sam da će oni opravdati i vaše aplauze i ovo vrijeme koje ste izdvojili za njih, kazao je ispred organizatora Predrag Šušić, predsjednik Udruženja foklornih ansambala Crne Gore i direktor FA „Nikola Đurković“.

 /M.D.P./

Najčitanije