12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici NVO Grbalj i Jaz traže prijem kod najviših državnih organa zbog neprihvatanja izgradnje bulevara

Izgradnja bulevara Tivat – Jaz

NVO Grbalj – Bulevar i NVO Jaz – Mrčevo polje uputili su zahtjev za prijem delegacije kod najviših državnih organa, Predsjednika CG, predsjednika Skupštine CG, predsjednika Vlade CG, zbog neprihvatanja izgradnje bulevara Tivat – Jaz.

Iz ovih NVO ukazuju da je dana 29. januara 2024 god. održan zbor građana Grblja  na kojem je donesena odluka da je ovakav projekat neadekvatan i neprihvatljiv za građane Grblja i tražimo hitan sastanak sa predstavnicima nadležnih i odgovornih državnih institucija.

U suprotnom bit ćemo prisiljeni da svim legalnim i radikalnim sredstvima obustavimo realizaciju ovako suludog projekta, kaže se u saopštenju.

Za vašu informaciju sledeći su naši razlozi za osporavanje projekta bulevara – brze ceste:

  1. Elaborat za zaštitu životne sredine, zdravlja i života ljudi je neprofesionalno-kancelarijski urađen i ne tretira štetan uticaj na buku, izduvne gasove iz vozila i mikročestice.
  2. Elaborat o bezbjednosti pješaka nije urađen sto je bila jedna od obaveza.

3.Elaborat za socijalni faktor nije urađen a bio je takođe u obavezi.

  1. Koliko znamo nigdje u svijetu a za dalje ne znamo ne pravi se brza i najprometnija državna saobraćajnica kroz naseljena mjesta.
  2. Jedino rješenje za gužve na Crnogorskom primorju je izgradnja saobraćajnice koja bi išla zaleđem primorja (Sozina – Verige).
  3. Jadranska magistrala koja je rađena 60-tih godina prošlog vijeka od Istre do Ulcinja  u Republici Hrvatskoj nigdje nije pretvorena u  brzu saobraćajnicu sa 4 i više traka već je rađena cesta na većim kotama.

Mi smo vjekovima na svojim ognjištima i nemamo alternativu i zato ne prihvatamo da nam se ugrožava zdravlje i život naših porodica.

U nadi da ćete uslišiti nas zahtjev za prijem naše delegacie kod vas na razgovor u sto skorije vrijeme, poručuju iz ovih NVO.

Najčitanije