17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici turističke privrede Budve zahtjevaju da se problem lutajuće stoke hitno riješi

Lutajuća stoka (ilustracija)

Predstavnici turističke privrede Budve, vlasnici hotela, restorana, izdavaoci privatnog smještaja, uputili su urgentan dopis državnom, ali i lokalnom Koordinacionom tijelu, za pripremu i praćenje odvijanja turističke sezone da se problem lutajuće stoke mora hitno riješiti.

“Već više godina zaredom svjedoci smo ružnih i neprikladnih scena na našim plažama, zelenim površinama oko naših hotela i drugih smještajnih objekata, kao i na glavnim saobraćajnicima i šetalištima u opštini Budva. Naime, više krda krupne stoke sa teritorije opštine Cetinje potpuno nekontrolisano i bez ikakvog nadzora kreću se prostorima koji su primarno namijenjeni za boravak turista, često i na ekskluzivnim lokacijama, kao što su Miločerski park i svetostefanska plaža”, piše u dopisu dostavljenom Koordinacionom tijelu, za pripremu i praćenje odvijanja turističke sezone.

Podsjećaju da stoka na najružniji način “reprezentuje” turističku ponudu, ali i odražava nedostatak volje državnih organa da riješe ovaj problem.

”Prema našim informacijama, o ovom problemu su upoznate sve državne nadležne institucije, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za bezbjednost hrane, Veterinarska inspekcija, Uprava policije i svi nadležni organi Opštine Budva, predsjednik Opštine Budva, Komunalna policija i inspekcija…”, piše u dopisu.

Nažalost, kako dodaju, zbog njihovog indolentnog odnosa, čak i Zaštitnik ljudskih prava Crne Gore bio je primoran da u septembru prošle godine donese odgovarajuće rješenje kojim je svim navedenim institucijama naloženo da taj problem riješi.

”S obzirom na to da se nalazimo na pragu nove turističke sezone, uz činjenicu da zbog ovoga sve češće dobijamo pritužbe gostiju koji fotografije stoke na našim plažama dijele putem društvenih mreža, a imajući u vidu da osim ambijentalno-estetskog, ovaj problem ima i bezbjednosni aspekt putem ugrožavanja bezbjednosti motorizovanih turista na našim saobraćajnicama, ali i putem mogućeg uticaja na potencijalno širenje raznih zaraza, smatramo da Koordinaciono tijelo treba da učini sve da se ovaj problem riješi na način da se ova lutajuća stoka hitno eliminiše sa javnih prostora i naših privatnih posjeda”, navode predstavnici turističke privrede Budve.

Sličan dopis su krajem januara uputili i predstavnici mjesnih zajednica “Brajići”, “Bečići”, “Sveti Stefan” i “Reževići”, koji su takođe od nadležnih, kako državnih, tako i lokalnih službi zatražili da se riješi problem lutajuće stoke.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije