15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijer najavio ukidanje putarine na putu Herceg Novi – Trebinje u maju

Naplatna rampa -Trebinje – HN
Vlada je sa koncesionarom postigla dogovor da naplata putarine na saobraćajnici Herceg Novi – Trebinje prestane u maju ove godine, rekao je premijer Zdravko Krivokapić.
– Ovo je jedno od pitanja i inicijativa čije će rješavanje u kratkom roku donijeti dugoročan benefit građanima i privrednim subjektima u Crnoj Gori i još jedan pokazatelj da ova Vlada radi na benfit svih njenih građana – kazao je Krivokapić odgovarajući na pitanje Borisa Bogdanovića iz Kluba poslanika Demokratske Crne Gore, da li će i kada Crna Gora zaključiti sporazum sa koncesionarom Univerzal monte, kako bi država od ovog koncesionara preuzela upravljanje nad magistralnim putem Herceg Novi – Trebinje i time prestala obaveza plaćanja putarine na ovom putnom pravcu kako za Novljane, tako i za sve goste, a što bi bilo posebno značajno u periodu turističke sezone.
Krivokapić je kazao da regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi predstavljaju jedan od strateških prioriteta Vlade.
– U ovom smislu unapređenje trgovinskih odnosa i promocija Crne Gore kao prestižne turističke destinacije zauzimaju važno mjesto na listi prioriteta. Sve aktivnosti koje doprinose realizaciji pomenutih prioriteta Vlada razmatra sa dužnom pažnjom i preuzima odgavarajuće mjere na realizaciji istih. U skladu sa navedenim opština Herceg Novi uputila je Vladi inicijativu za otkup koncesionog ugovora za put između Herceg Novog i Trebinja za koji se plaća putarina i to za samo 12 kilometara puta. Na bazi ove inicijative pregovori su počeli sa koncesionarom Univerzal monte i vrlo smo blizu rješenja ovog problema koji tišti građane, privrednike ali i turiste koji u velikom broju ovim putnim pravcem posjećuju Crnu Goru – kazao je Krivokapić.
Predjednik Vlade je saopštio je da je pomenuti putni pravac projektovan i izgrađen po aranžmanu “izgradi-koristi-predaj”, a da je ugovor potpisan između opštine Herceg Novi i koncesionara Univerzal Mont na osnovu Sporazuma o izgradnji.
– Ugovorena cijena radova dionice od 12,8 kilometara iznosila je 18,5 mil EUR i tom prilikom koncesionar je dobio pravo naplate putarine na 20 godina. Imajući u vidu važnost tog putnog pravca te snižavanje troškova za turiste i privredu koji cirkulišu u tom području Vlada je sa koncesionarom postigla dogovor da naplata putarine prestane u maju ove godine. Ovo je jedan u nizu uspjeha ove Vlade koji će donijeti direktan benefit građanima i privrednicima Crne Gore, a posebno u trenutku kada počinje turistička sezona. Prije nego Vlada izvrši otkup koncesije biće angažovan konsultant koji će uraditi detaljnu analizu ali i reviziju te na precizan način identifikovati šta su obaveze jedne i druge strane ali i identifikovati stanje puta sa aspekta bezbjednosti do današnjeg dana – navodi se u pisanom odgovoru premijera Krivokapića.
Premijer je kazao da, kada je riječ o finansijskim posljedicama, predviđeno je da opština Herceg Novi u januaru 2022. godine iz svog budžeta koncesionaru Univerzal monte isplatiti 4 mil EUR i time finalizuje otkup koncesije za put Herceg Novi – Trebinje.
– Vlada će kreditom prema opštini Herceg Novi finansirati ovu transakciju, a Ministarstvo finansija i socijalnog staranja će izdati garanciju za navedeno plaćanje. Ovo je samo jedan pokazatelj kako saradnja Vlade i lokalne samouprave može donijeti direktan benefit građanima Crne Gore. Zato bih iskoristio priliku i ohrabrio ostale lokalne samouprave da u istom maniru dostave predloge koje će Vlada razmotriti i u skladu sa mogućnostima rješavati. Zapamtite samo zajedničkim naporima možemo stvarati Crnu Goru za sve nas – zaključuje se u odgovoru premijera Krivokapića.
Izvor:eKapija

Najčitanije