13 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijer obišao Žičaru „Kotor-Lovćen“: Crna Gora nije mogla da dobije ljepši poklon za Dan državnosti

Povodom finalizacije radova u okviru kompleksa Žičare „Kotor – Lovćen“ večeras je organizovana radna posjeta predsjednika Vlade Crne Gore, dr Dritana Abazovića.

Na Dan državnosti – 13. jul, obilasku finalnih radova prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić i zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje, Ana Novović.

Domaćini radne posjete bili su predstavnici konzorcijuma Novi Volvox – LEITNER, koji stoji iza projekta izgradnje Žičare. Događaju je prisustvovao i gospodin Martin Leitner, vlasnik italijanske kompanije i vodeće svjetske kompanije za proizvodnju i ugradnju „ropeway“ transportnih sistema – LEITNER, koja je i djelimični vlasnik „Žičara Kotor – Lovćen“ DOO.

Žičara Kotor – Lovćen

Radna posjeta podrazumijevala je obilazak kompleksa u okviru donje i gornje stanice Dub i Kuk, uz prezentaciju projekta i vožnju Žičarom.

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović poručio je da Crna Gora nije mogla da dobije ljepši poklon za Dan državnosti od Žičare „Kotor-Lovćen“.

Žičara Kotor – Lovćen

„Neću biti neskroman ako kažem da je ovo najznačajniji infrastrukturni projekat kada je u pitanju promocija naše države, u njenoj istoriji. Dugujemo veliku zahvalnost svima onima koji su omogućili  da, u prilično kratkom roku, san brojnih generacija postane stvarnost. Vjerujem da smo danas, simbolično, otvorili novu stranicu, perspektivu i horizont koji treba da označi modernu, savremenu, Crnu Goru 21. vijeka. Crnu Goru iz koje će svi nositi lijepe uspomene. Čestitke svima, naročito ljudima sa vizijom, uvijek su dobrodošli sa ovakvim unikatnim projektima. Vjerujem da će Žičara ‘Kotor-Lovćen’ krasiti brojne svjetske magazine kada je u pitanju promocija turizma i privući još veći broj posjetilaca“, saopštio je Abazović.

Martin Leitner je kazao da je ovo jedan od najspektakularnijih projekata na kojem je radio te da je veliki uspjeh što je, za samo godinu, realizovan jedan od najvećih infrastrukturnih i graditeljskih objekata u Crnoj Gori. Vjeruje da će Žičara biti objekat prepoznatljiv po svojoj jedinstvenosti i to na svjetskom nivou.

Žičara Kotor – Lovćen

„Veliki su izazovi za nama, prije svega loše vremenske prilike, dužina trase i teren koji su naše najstručnije inženjere i projektante stavili pred ozbiljan i složen zadatak. Međutim, kada se savlada izazov ovog ranga i zadovoljstvo je veće. Posebno želim da istaknem predanost i stručnost crnogorskih kompanija Novi Volvox, Briv Construction i Ramel, te da naglasim da je za nas ova saradnja i koordinacija u svim fazama projektovanja i izgradnje predstavljala zadovoljstvo. Takođe, velika je čast biti danas na ovoj lokaciji sa predsjednikom Vlade Crne Gore i gradonačelnicima čiji su doprinos i podrška nemjerljivi, koji su dali nezaustavljiv zamah kompletnom procesu. Implementirali smo najsavremenija rješenja, koja garantuju sigurnost i udobnost, tako da će Crna Gora uskoro imati Žičaru na lokaciji nevjerovatne ljepote, čija konstrukcija, kao i sigurnosna provjera i protokoli odgovaraju najvišim svjetskim standardima“, kazao je Leitner.

Foto Vlada CG – posjeta žičari

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić zahvalio je konzorcijumu Novi Volvox – LEITNER koji su, kako je rekao, uspjeli da učine ono što su mnogi smatrali nemogućim –  da za  samo godinu realizuju najzahtjevniji projekat u istoriji Crne Gore.

„Žičara služi na ponos ne samo Kotoru, već cijeloj Crnoj Gori. Mislim da je najveći njen doprinos u činjenici da će i nama pokazati još jednom da živimo u najljepšem dijelu svijeta i učiniti da se prema njemu ljepše ophodimo. Velika zahvalnost dugujemo Vladi Crne Gore, konzorcijumu, i svim izvođačima na ovakvom spektakularnom projektu jer ovo je vanserijsko dostignuće“, zaključio je Jokić.

Otvaranje Žičare „Kotor–Lovćen“ za komercijalne vožnje planirano je za kraj jula.

Ovaj projekat realizuje konzorcijum Novi Volvox – LEITNER na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine.

Foto Vlada CG – posjeta žičari

Projektovanje konstrukcije žičare realizovale su kompanije LEITNER, Novi Volvox i IMG iz Podgorice, dok je autor arhitektonskog rješenja kompleksa početne stanice Dub, kao i stanice Kuk Branislav Gregović iz arhitektonskog studija LXXVI, takođe iz Podgorice.

Strateški partner projekta, Crnogorska komercijalna banka (CKB), pružila je finansijsku podršku za izgradnju Žičare Kotor – Lovćen. CKB – najveća banka na tržištu, kroz projektno finansiranje podržava realizaciju najznačajnijih infrastrukturnih projekata kojima se unapređuju uslovi za život, rad i razvoj crnogorske ekonomije.

Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348m nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Najčitanije