20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Obilježen 13. jul, čuvajmo ideale čojstva i junaštva naših predaka

H. Novi – Obilježen 13. jul

Polaganjem vijenaca i evociranjem uspomena na jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Crne Gore, u četvrtak je na spomeniku Bezmetković na Savini svečano obilježen 13. jul – Dan ustanka i Dan državnosti Crne Gore. Svečanosti su, uz građane, prisustvovali predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima, predstavnici Vojske i policije Crne Gore, hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice, članovi OBNOR-a HN 1941 – 1945 i predstavnici političkih partija.

Vijenac su u ime Opštine Herceg Novi položili predsjednik Katić, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, sekretar Skupštine Dejan Radonić i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica.

Na važnost 13. jula koji već 82 godine simboliše iskonsku želju naših predaka da podignu ustanak i bore se protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu, podsjetio je predsjednik Katić i dodao da danas obilježavamo i 145 godina od Berlinskog kongresa kada je Crna Gora obnovila državnost.

H. Novi – Obilježen 13. jul

„Važno je da njegujemo sjećanje na istorijske datume kao što je 13. jul jer tako čuvamo tekovine onih koji su dali svoje živote i upalili luču slobode u Crnoj Gori. Istina, svi zajedno moramo se još više potruditi da se njihova žrtva češće pominje kako ne bi bila zaboravljena. Zaborav bi bio poraz svih nas jer je na nama da znanja i dužno poštovanje prema precima prenosimo na mlađe generacije. Njihova žrtva mora i da nas opominje da se strahote rata ne bi ponavljale, ali da uvijek moramo biti spremni stati na branik svog naroda i otadžbine“, kazao je predsjednik Katić.

Istakao je da nas njihove žrtve uče i zajedništvu, solidarnosti, međusobnom poštovanju i potrebi da se grade mostovi između ljudskih različitosti.

„Čuvajmo čojstvo i junaštvo prošlih vremena i ugrađujmo te vrijednosti u sadašnjost. Naši preci su nošeni takvim moralnim principima, ne pristajući na ugnjetavanje i pokoravanje, pobjeđivali jače i brojnije od sebe. Na nama je da takve ideale očuvamo i njegujemo“, kazao je predsjednik Katić čestitajući svima Dan ustanka i Dan državnosti.

H. Novi – Obilježen 13. jul

Ulazak italijanskih trupa na Cetinje 17. aprila 1941. godine pozdravila je grupa istaknutih federalista koji su ih smatrali oslobodiocima, podsjetio je član Upravnog odbora OBNOR-a HN 1941 – 1945 Milan Vajagić i dodao da se u Crnoj Gori uspostavlja Visoki komesarijat, a potom 12. jula organizuje i sabor na Cetinju gdje se proglašava nezavisnost države.

„Dvanaestojulska Crna Gora nije opsatala nijedan jedini dan. Trianestog jula 1941. godine pukle su prve ustaničke puške na Virpazaru, Čevu, Sutomoru i drugim krajevima Crne Gore. Tokom desetodnevnih oružanih napada na okupatorsku vojnu silu bili su oslobođeni; Virpazar, Rijeka Crnojevića, Grahovo, Berane, Andrijevica, Danilovgrad, Bijelo Polje, Šavnik, Kolašin i veliki dio ruralnog prostora“, podsjetio je Vajagić.

Prva ustanička puška u Boki je pukla na Krivošijama, a plamen oružanog ustanka se za samo nekoliko dana proširio na cijelu Crnu Goru, kazao je Vajagić.

H. Novi – Obilježen 13. jul

„Trinaestojulski oružani ustanak u Crnoj Gori nije imao samo oslobodilački  nego i antiseparatistički i jugoslovenski karakter. To je bio ustanak za obnovu zajedničke državne zajednice ravnopravnih naroda Jugoslavije. Značajan faktor za uspješno pokretanje  ustanka jeste i borba protiv svakog oblika ugnjetavanja i za socijalnu pravdu“, kazao je Vajagić i dodao da kroz obilježavanje ovakvih svijetlih datuma upoznajemo istoriju, ali da u tom duhu treba i vaspitavati mlade kako bi cijenili univerzalne vrijednosti za koje su prethodne generacije ginule.

U ime Bokeljske mornarice, najstarijeg udruženja pomoraca na svijetu, osnovane 809. godine i hercegnovske podružnice koja djeluje već 52 godine, govorio je predsjednik podružnice Milorad Nešić, koji je istakao da su temelji 13. jula vjera, čast i sloboda – vrijednosti koje od svog osnivanja žive u Bokeljskoj mornarici.

“Humanost i pravednost, svoje čuvati a svakome njegovo dati, to su načela dana koji danas obilježavamo. Ogromno hvala žrtvama koje su svoje živote dali za pobjedu koja je započeta 13. jula. Države, narodi, udruženja i pojedinici koji baštine ove vrijednosti znaće svoj put u svakom vremenu. Hvala i vječna im slava“, poručio je Nešić ispred hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice.

Vijence su položili i predstavnici OO OBNOR 1941 – 1945 HN, zatim pripadnici hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice i delegacija OO Demokrate Herceg Novi.

Najčitanije