7 C
Kotor

Slušaj online radio

Preminula pjesnikinja Maja Perfiljeva, autorica legendarne pjesme “Bokeljska noć”

Maja Perfiljeva foto MM

Pjesnikinja i profesorica književnosti Maja Perfiljeva umrla je 79. godini života, doznaje se u ponedjeljak od porodice.

Rođena je u Tivtu, u Boki Kotorskoj, gdje je provela najranije djetinjstvo, a školovala se i živjela u Zagrebu. U javnosti se afirmisala kao autorica tekstova pop i rock muzike.

Svom zavičaju posvetila je više pjesama, među kojima je najpoznatija postala pjesma “Bokeljska noć”, a napisala je, među ostalim, tekstove za neke od najpoznatijih pjesama sarajevske grupe Indexi“Da sam ja netko” i “Sanjam”.

Bokeljska noć 2016.- Maja Perfiljeva-  foto Boka News

Podsetimo, Maja Perfiljeva, učešćem u Bokeljskoj noći 2016. godine na poseban način je obilježili zlatni jublej, 50 godina, jedne od njenih najčuvenijih pjesama –  „Bokeljska noć“.

Kompoziciju za koju je tekst napisala, izveli su Vice Vukov i Radmila Karaklajić pobijedivši sa njome  1966. na čuvenom Splitskom festival zabavne muzike.

Godinu kasnije “Bokeljska noć” je dobila i nagradu “Zlatni ključ” na festivalu zabavne muzike u Bratislavi.

Stihovi “Jedne će se noći lude, zapaliti u nama vatre…” i “Zasjaće palace, antike tarace…”, postali su dio pučke kulture u Boki i neizostavni dio svake bokeške fešte i zabavno-turističkog događaja.

Najčitanije