12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Smijenjeni predsjednik Opštine Kotor najavio da će nastaviti pravnim sredstvima da se bori protiv bezakonja…

sa sjednice

Sedamnaest odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Hrvatske građanske inicijative (HGI), Liberalne partije (LP) i Bruna Lončarević iz SDP-a, glasajuci prozivkom, smijenili su danas predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića (Demokrate).

Oni su prethodno dali saglasnost na rješenje Jokića od 24. aprila, kada je on smijenio potpredsjednika Opštine Kotor, Branka Nedovića ( SDP).

Odluka o Jokićevoj smjeni donijeta je na sjednici SO Kotor koju je zakazao novi predsjednik lokalnog parlamenta Jovo Suđić (DPS). Suđića je prošle nedjelje nova politilka većina izabrala za predsjednika parlamenta umjesto Dragice Perović (DSS).

Kako je najavljeno, nova većina će u petak za novog predsjednika Opštine imenovati predsjednika OO DPS Kotora, Željka Aprcovića.

On je danas tokom kratke rasprave u parlamentu, zastupao inicijativu za smjenu Jokića, istakavši da to treba uradiri zbog političke blokade u kojoj se Kotor nalazi već godinu ipo dana od kada se ne održavaju sjednice lokalnog parlamneta jer Jokić nije mogao da za svoje predloge odluka dobije saglsnost svih aktera dosadašnje vladajuće koalicije. Aprcović je gradonačelnika prozvao i za nepotizam, prekomjerno i nezakonito zapošljavanje u lokalnoj upravi, revanšizam prema kadrovima bliskim DPS-u i uzurpaciju dijela vlasti koji pripada parlamentu i odbornicima. Odbacio je javne navode Jokića da DPS preuzima vlast političkom korupcijom, bez vanrednih izbora koji su najlegitimnije riješenje krize,te  mijenja volju građana Kotora sa izbora 2016 jer je SDP čija je Lončarevič formalno još šefica Kluba odbornika, tada nastupio na anti-DPS platformi I formirao većinu sa protivnicima te partije.

“Da li je politička korupcija ono što je u Budvi već uradila Crnogorska? Mi ne želimom vlast radi vlastri, već da u ovih 7-8 mjeseci što su ostali do redovnih izbora, ispravimo dio anomalija koje su se u Opštini Kotor dešavale ui protekle tri godine i vrlo brzo ćemo svi doći do političke vage građana Kotora.”- kazao je Aprcović da bi već u narednoj rečenici kazao da “moramo poštovati volju građana iz 2016 i to je elementarno”. Jokiću je poručio da se “politika ne vodi preko fejsbuka” i istakao da je u četvrtak kada su izabrali Suđića za predsjednika SO “demokratija ponovno prodisala u Kotoru, a već narwedne sedmice će se to u punom smislu pokazati”.

Aprcović se, osvrćući se na odluku Upravnog suda koji je zbog nezakonitosti poništio već jednom u aprilu donešenu odluku iste većine da smijeni Jokića,  zapitao “neka mi neko  kaže ovdje što smo mi uradili nezakonito”.

“Legitimna je samo volja većine.”- kazao je šef kotorske DPS dodajući da je “legitimno da jedan odbornik promijenin svoje mišljenje i da želi da proba sa nekim drugim politilčkim subjektima da napravi određene promjene”.

Odbornica SDP Bruna Lončarević je , prisjećajući se svoje izjave da je DPS sa kojim je sada partner, ”gora pošast od  skakavaca”, kazala da  su “skakavci samo jedno od biblijskih zala, a što je sa ostalih devet”.

“Tih devet me je i natjeralo da promijenim stav,  a tada nisam bila sama. Cijela SDP iz Kotora je bila sa mnom, da mi budemo podnosioci prve inicijative za smjenu predsjednika Jokića” – kaže Lončarević. Istakla  je da bi prinudbna uprava do održavanja vanrednih izbora “odgovarala samo Jokiću”.

“Nas 17 ovdje ima koji mislimo svojom glavnom i bolje možemo voditi grad nego što je to on činio otvarajući samo neke svečanosti, festivale i fešte. Može se ovaj grad voditi i bez toga.”- poručiia je Lončarević.

Jokić nije prisustvovao današnjem zasijedanju kotorskog parlamenta, kao ni nio od odbornika sada već bivše vladajuće kolacije u tom gradu koju su predvodile Demokrate. Jokić je, na konfetrenciji za movinare održanoj prije sjednice SO, a kojoj su prisustvovali i njegovi koalicioni partneri iz SNP, DSS, PzP i DNP, ali ne i iz URA i Nove, kazao da svojim  prisustvom sjednici koju je sazvao Suđić, ne želi da “daje legitimitet tom proizvodu političke korupcije i kršenja izborne volje građana”.

“SO Kotor danas zasijeda kako bi DPS, njihovi sateliti i odbornica koja je političkom korupcijom završila u toj sali pobjegli od izbora i volje građana, svjesni da tu provjeru ne bi mogli proći danas, kao što je više nikada neće proći u Kotoru. Ovaj udruženi korupcionaško hajdučki poduhvat DPS predstavlja pokušaj da se silom na sramotu vrate na vlast bez izbora, pa barem na godinu dana, kako bi se zaustavile revizije i sakrila druga nepočinstva.   Potvrdu zakonitog djelovanja kotorske uprave i političkog stava subjekata koji je čine ćemo tražiti na jedinom mjestu u ovom ambijentu mogućem za potvrdu ispravnosti onoga što radimo u odbrani prava i pravde, zakona i Ustava naše zemlje – a to su sudske instance.”- istakao je Jokić dodajući da jće i on i Perovićka u međuvremenu napustitio svoje kabinete.

Mi smo legalisti i poštujemo sudske instance čak i kada nam njihove odluke ne odgovaraju. To nas razlikuje od provalnika koji su se na ovaj besprizoran način, drznuli da ne priznaju pravni poredak ove države, u čemu im, iz uskopartijskih DPS interesa, na žalost pomaže i Vlada Crne Gore”.- kazao je Jokić.

On je podsjetio na dešavanja u do sada vladajučoj kotorskoj koaliciji gdje je kako je rekao, prije godinu ipo počelo “smišljeno i otvoreno opstruiranje rada, uz brojne ucjene sa ciljem ostvarivanja partijskih, a dijelom i ličnih iteresa”. Kao isključivog klrivca za to on je označio počasnog predsjednika SDP Ranka Krivokapića istakavši da je njegov i cilj njegovih  saradnika bio “prikazati stanje u opštini Kotor kao katastrofalno, napraviti alibi za prodaju mandata, a sve pod maskom spasilaca Kotora, ostvariti lične iterese i ambicije i ostati “moralno čist”. Jokić je kazao da je sve što se proteklih mjeseci izdogađalo u Kotoru, Krivokapić još u decembru prošle godine dogovorio u Skupštini Crne Gore sa poslanikom DPS Željkom Aprcvovićem.

“Clij je jasan – treba završiti sve one započete projekte koji su u domaćoj i stranoj javnosti ocijenjeni kao štetni i koruptivni, a koji su od strane ove vlasti zaustavljeni. Bezskrupuloznost njihovog ponašanja samo pokazuje veličinu ličnih i partijskih interesa koje imaju namjeru da realizuju a u čijoj su realizaciji do sada bili spriječeni.”- zaključio je Jokić dodajući da će nastaviti pravnim sredstvima da se bori protiv bezakonja koje DPS i njegovi sateliti sprovode u Kotoru.

Izvor:S.L

Najčitanije