15 C
Kotor

Slušaj online radio

Preminuo Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar

Mladen Šutej

Mladen Šutej, prvi Hrvat koji je sam u jedrilici preplovio Atlantik a k tomu je dva puta obišao Rt Horn, umro je u ponedjeljak u Zagrebu, objavio je portal More.hr.

Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar, autor brojnih knjiga i dokumentarnih serijala umro je u 78. godini.

Zaljubljen u plovidbu i jedrenje u doba kad su se tek rijetki otiskivali u malim jedrilicama na debelo more uspijeva na sve muke doći u posjed deset metarske jedrilice HIR 3 s kojom namjerava preploviti Atlantik. Isprva je to kanio učiniti zajedno s prijateljem Ozrenom Bakračem, a kad je ovaj bio poslovno spriječen otisnuo se 1982. godine sam do Karipskih otoka i Floride na put koji je trajao godinu dana, piše more.hr.

Nekoliko godina kasnije zajedno s Ozrenom Bakračem oplovio je čitav svijet – najprije Atlantik, potom Tihi i Indijski ocean te se kroz Crveno more vratio kući. Usput su osvojili Rt Horn postavši prvi hrvatski jedriličari kojima je to uspjelo.

Mladen Šutej

Šutej je početkom 90-ih utemeljio Hrvatski oceanski jedriličarski klub i u vrlo teškim, ratnim okolnostima uspio sagraditi Hrvatsku Čigru, s kojom se 1994  godine s posadom sljedbenika uputio u ekspedicijske plovidbe rubovima svijeta od Arktika do Atlantika koje su trajale punih trideset sedam mjeseci, dodaje more.hr.

Osam godina kasnije još je jednom s Čigrom oplovio svijet, a ta je plovidba bila podijeljena na 25 etapa na kojoj mu se u različitim fazama pridružilo gotovo dvije stotine jedriličara.

Autor je šest knjiga u kojima su opisane njegove plovidbe.

Izvor:Hina

Najčitanije