14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Preminuo zlatni vaterpolo olimpijac iz Meksika – Dejan Dabović

Dejan Dabović

U Beogradu od posljedica virusa covid 19 juče u 78. godini preminuo je Dečan Dejan Dabović, počasni član PVK Jadran, prvi i jedini osvajač zlatne olimpijske medalje Meksiko 1968. iz Herceg Novog, saopšteno je iz PVK Jadran Herceg Novi.

Svoju sportsku karijeru započeo je u „Jadranu“ gdje je registrovan od 14.jula 1957. god. Za svoj „Jadran“ nastupao je i bio jedan od ključnih igrača, a zaključno sa 1967. god. kada zbog nemanja adekvatnih uslova za trening prelazi u beogradski „Partizan“ i već sledeće 1968. god. osvaja prvu zlatnu olimpijsku medalju za Jugoslovenski vaterpolo, što je ujedno i prvo i jedino do danas olimpijsko zlato u Herceg Novom. Zajedno sa Đorđem Perišićem donose i prvo olimpijsko zlato  Crnoj Gori.

Sa „Partizanom“ osvaja više nacionalnih prvenstava i KUP-ova Jugoslavije, kao i Lige šampiona Evrope. Učestvovao je i na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. god. i osvojio peto mjesto. Prelazi u Riječko „Prmorje“ gdje ostavlja dubok igrački i trenerski trag u stvaranju i revitalizaciji Riječkog vaterpolo kluba.

Zlatni olimpijci iz Meksika

Nezaboravne su njegove igre na beku, kao jedan od najjačih šutera tog vremena, bio je strah i trepet za protivničke golmane. Sportske karakteristike koje su krunisane velikim brojem trofeja, omiljen u društvu, uvijek spreman za druženje uz sve ljudske vrline, činile su ga još i većim.

Po završetku igračke karijere ostaje u vaterpolu kao trener „Primorja“, „Solarisa“, „Mesine“ – Sicilija, „Jadrana“ i mlađih kategorija „Partizana“. Za svoju uspješnu sportsku karijeru primio je mnoga priznanja, a od svog „Jadrana“ priznanje „Počasnog člana kluba“.

Sahrana će se obaviti u Beogradu.

Najčitanije