15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, biografske književnosti, popularne psihologije, filozofije i knjiga za djecu.

Zidanje ambisa Branislava Jankovića roman je o burnim istorijskim vremenima, malim ljudima, jakim ženama, vladarima, oceubicama, svecima i o velikoj ljubavi. U manastirskoj tami Visokih Dečana vjekovima stoji tajanstveni natpis Srđ grešni. Odoljeva vremenu, krijući u sebi grijeh nepoznatog neimara. Veliki kralj Stefan Uroš III Nemanjić počinje 1327. godine da gradi zadužbinu – manastir Dečani. Dok se smjenjuju glasovi trojice junaka – glavnog neimara Vite Kotoranina, mladog klesara Srđa iz Hilandara i paganina bunardžije Vidoja sjena nečeg strašnog nadviće se nad kamenim zidovima. Izdavač je Laguna.

Životinja je debitantski roman Lise Tadeo autorke bestselera Tri žene. Uzbudljiv triler o ženama koje su preživjele muškarce, knjiga koja istovremeno može raniti, razgnijeviti i očarati. Džoun je cijelog života trpjela okrutnost muškaraca sve vrijeme se dovijajući da izvuče korist iz tih nepovoljnih okolnosti i sačuva zdrav razum. Kada se njen bivši ljubavnik ubije ona napuša Njujork i odlazi u potragu za jedinom osobom koja bi joj mogla pomoći da razumije stvari koje su joj se dogodile. U brdima iznad Los Anđelesa Džoun se prisjeća užasnih događaja kojima je prisustvovala kao dijete sve teže savladavajući bijes. Izdavač je Booka.

Vozom za Samarkand roman je Guezlj Jahine dobitnice mnogobrojnih književnih nagrada među kojima je i Velika nagrada Ivo Andrić. Posljednjih godina Ruskog građanskog rata živote odnosi glad. Mnogobrojna djeca postala su siročad, skitnice i beskućnici. Boljševička vlada odlučila je da oko 150.000 napuštene djece hitno evakuiše u provincije u kojima je bilo više hrane. Autorka zadire u bolne teme iz prošlosti Rusije koje su se nesumnjivo odrazile na savremeno rusko društvo. Tim prije se vještina njenog pisanja jasno odražava na svakoj stranici ovog romana koji zrači životnom snagom. Izdavač je Laguna.

Moj otac Fjodor Dostojevski knjiga je Ljubov Dostojevskaje, napisana povodom 200 godina od piščevog rođenja. Kako sama ističe, uvijek se čudila što su ga biografi uglavnom proučavali kao Rusa ili čak Rusa nad Rusima. Dostojevski je bio Rus samo po majčinoj strani, dok su mu preci sa očeve strane bili Litvanci. Dostojevski su bili takve lutalice, žedni novih ideja i utisaka, u toj mjeri da su željeli da zaborave prošlost i pred djecom prećute svoje porijeklo. Oni su ipak željeli da lutajuću porodicu vežu nekom vrstom Arijadnine niti. Ta nit nam omogućava da ih pratimo kroz vijekove. Izdavač je NNK.

Atomske navike Džejms Klira svjetski je bestseler preveden na 55 jezika i prodat u preko 7 miliona primjeraka. Ova knjiga nas upoznaje sa jednostavnim i provjerenim načinima koji pomažu da steknemo dobre navike i prekinemo sa lošim. Bez obzir na ciljeve koje imamo, knjiga Atomske navike nam nudi provjereni okvir za poboljšanje. Klir je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za formiranje navika. On nam otkriva praktične planove akcije koji će nas naučiti kako da uz male promjene ostvarimo sjajne rezultate u životu i poslu. Izdavač je Nova knjiga.

Filozofija samopouzdanja knjiga je Šarla Pepena. U tradicionalnim društvima svaka osoba imala je svoje mjesto. Samopouzdanje i nije bilo neophodno ako je sve već unaprijed bilo uređeno samim činom rođenja. Moderan život, s druge strane, pravi od nas slobodne činioce, odgovorne za sopstvenu sudbinu. Naš je posao da pokrenemo određeni projekat, da dokažemo svoju vrijednost a to iziskuje samopozdanje. Ono nikada nije bilo važnije, ali ga istovrenemo nikada nije bilo tako teško steći. Izdavač je Vulkan.

Srpske narodne bajke – Serbian folk tales knjiga je na srpskom i engleskom jeziku koja nam omogućava da zakoračimo u čudesan svijet srpskog folklora. Čitaćemo o djevojci koja je bila mudrija od cara, o vladaru koji se stidio svog izgleda i o čovjeku koji je krenuo u potragu za svojom sudbinom. U ovom ljupko ilustrovanom dvojezičnom izdanju uživaće čitaoci svih uzrasta koji vole da maštaju ali i da unaprijede svoje poznavanje engleskog jezika. Izdavač je Laguna.
*
Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije