16 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, bibliofilije, bokeljologije, likovne umjetnosti i knjiga za djecu.

Unikat roman je u kome je autor Milorad Pavić poslušao onu drevnu mudrost koje kaže: „Konac djelo krasi ali i gubi ga“. Zato se Pavić odlučio za sto krajeva. Zato ovaj roman nije kao ostale knjige. On se za svakog čitaoce drugačije završava. Ovo je roman-delta, ljubavno-detektivska priča koja se račva u stotinu rukavaca, a svako za sebe može da odabere završetak priče. Iz tog razloga svako onaj ko bude posjedovao ovu knjigu posjedovaće Unikat. Izdavač je Kosmos.

Crvena voda autora Jurice Pavičića nadograđuje porodičnu dramu maestralnom istorijskom freskom, bez žrtvovanja ijedne sekunde napetosti dobrog krimića. Kroz sudbinu porodice, kao i sudbine svih upletenih u istragu nestanka 17-godišnje Silve nadomak Splita u septembru 1989. godine, Pavičićeva Crvena voda obuhvata gotovo tri decenije društvenih prevrata: pad socijalizma, ratove devedesetih, slom privrede i industrije, posttranzicijsku eksploziju turizma, strane investicije i korupciju. Izdavač je Laguna.

Advokatske priče Radoslava Duja Nedića knjiga je nastala iz autorove želje da čitaocima predoči nisku zanimljivih priča vezanih za advokatsku praksu. U njima ima onih koji će nam izmamiti osmijeh na lice, karakteroloških obrta i izvrsnih životnih obrta, U priči Može Nedić nas vodi u Pariz gdje jedan neobičan advokat pravi salto mortale sa parama svog klijenta iz Beograda. Izdavač je Partenon.

Hitlerova lična biblioteka knjiga je Timotija V. Rajbaka. Hiljadu i dvjesta knjiga je njemački diktator držao u svojoj kući u Bavarskoj Dugo nikoga nisu zanimale. No, u međuvremenu privlače sve veću pažnju istoričara. Ove rijetke knjige koje je Hitler rado listao, ili koje je kao mlad vojnik nosio u svom rancu otkrivene su u rudniku soli Berhtesgaden, a tiču se religije, filozofije, arhitekture, rasizma, antisemitizma. Tamo su očigledno sklonjene da ne bi nastradale od bombardovanja, a u Vašington su poslate 1946. godine, Među tim mnoštvom knjiga nalazi se, naravno, i Hitlerov Mein kampf. Izdavač je Vulkan.

Zbornik radova Miloša Miloševića knjiga je kojom se obilježava 10-godišnjica od smrti uglednog istoričara, naučnog i kulturnog radnika Miloša Miloševića. U ovom zborniku čitamo o prilozima za monografiju Vicka Bujovića, o prilozima trgovačkim vezama bokeljskih pomoraca sa mletačkim tržištem, o razvoju pomorstva Dobrote i Ljute s početka 18. vijeka, o nosiocima privrede Perasta, Dobrote i Kotora u 18. vijeku, o pomorskoj privredi Stoliva, o bratovštini Sv. Duha u Kotoru, i mnogo toga još.

Kapitalna po značaju i obimu, Jansenova istorija umetnosti knjiga je koja je još od prvog objavljivanja 1962. godine upoznavala mnoge naraštaje studenata sa širokim svijetom zapadne umjetnosti i nahnjivala milione poklonika iste. Ovo inovativno izdanje zadržalo je Jansonov poseban narativni stil, izrazit stručan autoritet i nenadmašam umjetnički program, ali su dodate nove teme i umjetnička djela koja su danas ključna za proučavanje umjetnosti. Zahvaljujući Jansonovoj inteligenciji i neuporedivom kvalitetu ilustracija ova maestralno, uravnoteženo i duhovito ispričana priča o istoriji umjetnosti proširuje našu sposobnost razumijevanja i ocjenjivanja umjetničkih djela. Izdavač je Laguna.

Tri JaJa na oko knjiga je u kojoj veliki Ljubivoje Ršumović iznosi svoje promišljanja i zapažanja o pjesnicima, porijeklu, porodici, principima i prirodi. Citirajući duška Radovića koji je rekao: „Vedro misliti i vedro pisati, u smislu – jednostavno, bistro, preledno, čitko, kratko i jasno, to, bezmalo, znači biti Saradnik Sunca“, Ršumović nam kroz cijelu knjigu donosi pregršt predivnih stihova na već pomenute teme. Kombinujući prozu i poeziju uspio je da izatka priču čije rečenice su toliko omamljujuće da osjetimo potrebu da poneku zapišemo, ali onda shvatamo da se teško može nešto preskočiti. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije